'Fili faiz yüzde 150-200' diyen İbrahim Kahveci: Hiç mi hesap bilmiyoruz?

Karar yazarı İbrahim Kahveci, reel faizi ve kur korumalı mevduat hesabını köşesine taşıdı. Kahveci, "TL’de göstermelik 3-5 puanlık faiz düşüşü karşısında şimdi 50-100 katı faiz gideri ödemek durumunda kalıyoruz." ifadelerini kullandı.

'Fili faiz yüzde 150-200' diyen İbrahim Kahveci: Hiç mi hesap bilmiyoruz?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi politikaları enflasyonu beraberinde getirdi.

500 baz puan faiz indirimi gerçekleştirmesiyle birlikte ekonomik göstergeler altüst olurken durum yurttaşların alım gücünün daha da düşmesine neden oldu.

Karar yazarı İbrahim Kahveci, ekonomik gelişmeleri ve reel faizi köşesinde "Fiili faiz %150-200" başlıklı yazısında aktardı.

Kahveci, "Bugün Merkez Bankasının faizi 14,0 ama piyasa faizi bambaşka. Zaten Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati “Merkez Bankasının faizini etkisizleştirdik” demişti. Bari Merkez Bankasını kapatalım da boşuna masraf olmasın..." ifadelerini kullandı.

İbrahim Kahveci kur korumalı mevduat hesabının yarattığı maliyet hakkında "Sadece 21 günde yüzde 8 kazanç 1 ayda Hazine ve MB’ye 44 milyar lira maliyet demek. Bu hesaba göre 550 milyar liralık KKM maliyeti bize yılda 340 milyar liraya mal olabilir. Elbette farklı hesaplar, farklı rakamlar zamanla çıkacaktır. Ama son 21 güne göre durum bu." hatırlatmasında bulundu.

Kahveci, "Son durumda asıl sorumuzu soralım: TL’de göstermelik 3-5 puanlık faiz düşüşü karşısında şimdi 50-100 katı faiz gideri ödemek durumunda kalıyoruz. Bunun neresinde bir mantık olabilir? Bunun neresinde bir matematik bulunabilir? Hiç mi hesap bilmiyoruz?" sorusunu yöneltti.

İBRAHİM KAHVECİ'NİN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Faiz İbrahim Kahveci