Edirne'ye akın eden Bulgarlar artık gelmiyor: 'Çok zam geldi, artık fiyatlar pahalı'

TL’de yaşanan değer kaybıyla beraber turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Edirne’de zam sessizliği yaşanıyor. Bulgaristan’dan kente alışverişe gelen Nasuh, “Artık fiyatlar pahalı geliyor, Bulgaristan’da daha ucuz” diyor.

Edirne'ye akın eden Bulgarlar artık gelmiyor: 'Çok zam geldi, artık fiyatlar pahalı'

Başta Bulgaristan’dan gelenler olmak üzere turist akınına uğrayan Edirne Cuma Pazarı yılbaşından sonra adeta sessizliğe gömüldü. Yılbaşı gecesi zam yağmuruna tutulan ülkede yurttaş çarşının pazarın yolunu unuturken turistler de zamlardan nasibini aldı. Edirne’nin sokakları da pazarları da bomboş kaldı.

BirGün'den Yaren Çolak'ın haberine göre, kur farkı nedeniyle gıdadan giyime günübirlik yaptıkları alışverişlerle tüm ihtiyaçlarını Edirne’den özellikle de sosyete pazarı olarak bilinen Cuma Pazarı’ndan karşılayan turistler, zamlardan şikâyetçi. Pazarcılar, yılbaşından bu yana turist sayısında düşüş yaşandığını söyledi.

Bulgaristan’ın Plovdiv kentinden gelen Ivan Gostadivo da yılbaşından sonra artan fiyatlara tepkili. Gostadivo, “Burayı ve pazarı çok seviyorum. Tüm ihtiyaçlarımızı buradan karşılıyoruz. Her hafta düzenli geliyoruz. Ama artık fiyatlar çok arttı. TL leva’dan ucuz ama etiket fiyatları yüksek. O yüzden artık yaptığımız alışveriş ucuz olmuyor” diyor.

TÜRK LİRASI ETİKETİNİ KALDIRMIŞTIK

Pazarcı Recep Balya da yılbaşından önce Edirne’ye yaşanan Bulgar turist akınını anlatıyor. Balya, kurdaki oynaklık nedeniyle tezgâhlardan TL etiketlerinin kalktığını söylüyor. Balya şu ifadeleri kullanıyor: “Yılbaşından önce pazara adeta Bulgar akını yaşandı. Doların 18 olduğu dönemlerde, ürünlerimizde dolar bazlı arttı. TL üzerinden fiyat veremiyorduk. Etiketlerimiz leva cinsindendi. Yerliye bir şey satamıyorduk. Halk tepki gösteriyordu, ‘Neden TL etiketi yok?’ diye. Diyordum ki gün içinde bile TL yüzde 20 değer kaybediyor.”

Şimdi ise pazarın boş tezgâhlarını işaret eden Balya, zamların yalnızca yerliyi değil turisti de vurduğuna dikkat çekiyor. Balya, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Yılbaşından sonra zamlar geldi hatta yağdı. Şimdi Bulgara da fiyatlar yüksek geliyor. Pazarda Bulgar yok şu an, sakin geçiyor. Bulgarlar da fiyatlar arttı, bizde daha ucuz diyorlar.”

FİYATLAR BULGARİSTAN'LA NEREDEYSE AYNI OLDU

Pazarcı Kadir Çevik, yabancı müşteri sayısının yerliden yüzde 80 daha fazla olduğunu söylüyor. Çevik, yılbaşından sonra turist sayısında yaşanan ciddi azalışa da dikkat çekiyor. Çevik, peş peşe gelen zamların yerli halkın pazardan ayağını tamamen kestiğini turisti de büyük ölçüde etkilediğini belirtiyor. Çevik, “Yüksek enflasyon Bulgar müşterilerimize de yansıyor. Gelen turist sayısında yılbaşından sonra ciddi bir azalma yaşandı. Kur istediği kadar yüksek olsun” diye konuşuyor.

Bulgaristan’dan gelip Edirne Cuma Pazarı’ndaki etiketleri kendi sosyal medya hesabında paylaşarak arkadaşlarına haber veren Muhammet Nasuh Nasuh, “Bize buradaki fiyatlar pahalı geliyor” diyor ve ekliyor: “Çok zam geldi. O yüzden artık Bulgarlar gelmiyor.” Plovdiv’den geldiğini belirten Nasuh, “Paramız değerli ancak burada da zam gelince aldıklarımız Bulgar’dakine denk oluyor” şeklinde konuşuyor.

Yunanistan’dan Edirne Cuma Pazarı’na alışverişe gelen Emina Softa ve Mintay Boz ise avro karşısında TL’nin kaybettiği değere dikkat çekiyor. Softa, “Burada her şey bize daha ucuz geliyor. İlk defa geldim. Herkese hediye aldım. Eve ne lazımsa aldım” diyor.

Etiketler
Edirne Bulgaristan