Ekonomi yazarı İbrahim Kahveci yorumladı: TÜİK neden gerçeğe yaklaştı?

Karar yazarı İbrahim Kahveci, aylık enflasyonda ilk kez TÜİK ile ENAG verilerinin birbirine yaklaştığını söyledi. Bu durumla ilgili dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu.

Ekonomi yazarı İbrahim Kahveci yorumladı: TÜİK neden gerçeğe yaklaştı?

Tartışmalı verileriyle kamuoyunda tepkilere yol açan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son 19 yılın en yüksek enflasyon oranını açıkladı. Devlet kurumunun verilerine göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) aralık ayında yüzde 13,58 artarken yıllık bazda yüzde 36,08’i buldu. Bu, 2002 yılından beri en yüksek oran.

Bağımsız akademisyen ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göreyse 12 aylık enflasyon yüzde 82,81 oldu. Aralık ayındaki artış ise yüzde 19,35.

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, söz konusu verilere ilişkin yaptığı değerlendirmede aylık enflasyonda ilk kez TÜİK ile ENAG arasındaki farkın daraldığını gördüğünü söyledi.

"Neden acaba?" diye soran Kahveci, devamında şunları kaydetti:

'DURUM YAPTIRIMLARA VARABİLİRDİ'

"Son günlerde TÜİK verilerinin Avrupa İstatistik Ofisi-Eurostat tarafından sorgulanması gündeme gelmişti. Eğer verilerin doğru olmadığı yönünde bir karar gelirse bu durum Türkiye’nin dış borçlanması dahil bir çok finansal dengesini alt-üst edecek yaptırımlara varabilirdi.

'GERÇEĞİ ZORUNLULUKTAN MI AÇIKLAMAYA BAŞLADIK?'

Acaba gerçeği zorunluluktan mı açıklamaya başladık? Yoksa sadece bazı düzeltmeler bile bizi gerçeğe yaklaştırdı? Bilemiyoruz... İzleyip göreceğiz."

Etiketler
Enflasyon İbrahim Kahveci TÜİK