Emlakçılardan ve vatandaşlardan Bakan Nebati’ye tepki: '1261 TL’ye daire göstersin hemen tutacağız'

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dün Türkiye’de şehir merkezlerinde 1261 TL’ye kiralık daire bulunacağını söyledi. Fakat hem sokaktaki vatandaşlar hem de sayılar aksini söylüyor.

GERÇEK GÜNDEM - MUHABİR: FIRAT FISTIK - KAMERA: SEDAT ELBASAN/

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dün "Amsterdam’da bin 701 euro asgari ücret varken kira ücreti 2 bin 622 euro. Berlin’de asgari ücret bin 585 euro iken şehir merkezindeki bir kira bin 969 euro. Türkiye’de ise asgari ücret 4 bin 250 lira, kira ise şehir merkezinde 1261 lira" açıklamasını yaptı.

Ancak hem sokaktaki insanlar hem de sayılar bunun aksini söylüyor.

Sahibinden.com’daki indekse göre Türkiye genelinde kasım ayı rakamlarına göre şehir merkezlerindeki bazı ortalama kiralar şöyle:

Beşiktaş, Ortaköy Mahallesi: 14 bin 238 TL

Kadıköy, Caferağa Mahallesi: 7 bin 944 TL

Esenyurt, Cumhuriyet Mahallesi: 4 bin 13 TL

Fatih, Silivrikapı Mahallesi: 2 bin 724 TL

Ankara’da ise Çankaya’da: 4 bin 697 TL

Diyarbakır Bağlar, Bağcılar Mahallesi’nde 2 bin 351 TL

Sokakta da insanlar bununla paralel düşünüyorlar. Emlakçılık yapan üç kişi şunları söylüyor:

"İKİ ZEMİN KATI 3 BİN 500, 4 BİN TL"

“Ben gayrimenkul işi yapıyorum, mümkün değil. İki zemin katı 3 bin 500, 4 bine vermeye çalışıyoruz. Ki havada gidiyor, bir günde gidiyor. 6 bine kadar gidiyor. Mümkün değil üstelik şehir merkezinde.”

“Eğer ana merkezlerde Moda, Feriköy, Bostancı gibi, bin 261 TL’ye daire varsa hemen ben 10-15 tanesine talibim.”

“Bakan şöyle bir gezsin de, kiracı gibi dolaşsın da ondan sonra rakam versin millete. Bakan bir gezsin sivil olarak normal bir vatandaş gibi. Kiralık daire arıyorum desin ondan sonra açıklama yapsın.”

"BANA GÖSTERSİN HEMEN TUTACAĞIZ"

Vatandaşlar da benzer şeyleri söylüyor. Memur bir genç, “2 bin 200, 2 bin 300 liraya Anadolu Yakası’nda ev bulamıyorum. Çatı katı var bin 400 lira. Bin 261 lira imkansız. Gelsin bana ilanı göstersin biz hemen tutacağız” derken Kadıköy’de oturan biri 5 bin TL kira verdiğini söylüyor.

Emekli bir vatandaş ise şunları söylüyor: “Caddebostan’da oturuyorum, 6-7 bin liradan düşük kira yok. Tamam orası lüks semt diyebilirsiniz ama diğer yerler de öyle. 3-4 bin liradan aşağı kiralık ev yok. Herkes kiracısını çıkartıp daha yüksek kiraya verme peşinde.”

ASGARİ ÜCRET ARTIŞI YETERLİ Mİ?

Vatandaşlara asgari ücret artışını ve 4 bin 250 TL’ye yükseltilmesini de sorduk. Şu cevapları verdiler:

“Gelen zamla ve gelecek olanlarla iyi değil. Şu an sanki bir pansuman gibi. Zamlar daha gelmedi. Biz üç kişinin geliriyle bir evi çevirmeye çalışıyoruz.”

“Zaten bir ay sonra, bir buçuk ay sonra bu fiyat artışları marketlere yansıyacak. 2 bin 850’ydi 4 bin 250 oldu daha az alacağız. Marketlere girdiğimizde poşetlerimiz daha boş olacak.”

“Ben emekliyim bana 150 lira zam veriyor. Memleket bitmiş durumda.”

“Hayat pahalılığı böyle devam ettiği müddetçe yeni yapılan zammın hiçbir hükmü kalmayacak. Dolar yükselsin deniyor ama dolar yükseldiği zaman her şey yükseliyor.”

Etiketler
Kiralık Nureddin Nebati Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı