Merkez Bankası’nın müdahaleleri yetersiz, yangın söndürülemiyor: 'Merkez Bankası Başkanı derhal istifa etmeli'

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararının ardından Dolar/TL 17, Euro/TL ise 19 seviyelerini aştı. Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, “Bir yıl içinde en iyi günümüz bugün. Merkez Bankası Başkanı derhal istifa etmelidir'' dedi.

Merkez Bankası’nın müdahaleleri yetersiz, yangın söndürülemiyor: 'Merkez Bankası Başkanı derhal istifa etmeli'

FIRAT FISTIK / GERÇEK GÜNDEM

Dört ay üst üste yapılan faiz indirimleri sonucunda Dolar/TL 17, Euro/TL ise 19 seviyesine ulaştı ve yeni rekorlar kırılmaya da devam ediliyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın son toplantısında da politika faizini 100 baz puan indirimle yüzde 14'e çekti.

Bunun üzerine müdahale etmeye çalışan Merkez Bankası’nın çabaları da sonuçsuz kalıyor, yangını söndüremiyor. Merkez Bankası, dolar ve euro artışına beş kez müdahale etse de düşüş yaşanmadı.

''MÜDAHALELER YETERSİZ ÇÜNKÜ REZERV YOK''

Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, faiz düşüşünün ne olduğunu, neye yol açacağını ve açtığını dört aydır gördüklerini belirterek “Buna rağmen ısrarla dördüncü kez faiz düşürüldü. Bugünkü tablonun ortaya çıkacağı belliydi. Bu tablo ortaya çıkınca 5. kez müdahale ettiler fakat hiçbir etkisi yok. Çünkü küçük rakamlarla müdahale ediyorlar. Daha büyük döviz miktarlarıyla yapsalar olur ama yapma şansları da yok. Çünkü Merkez Bankası’nın rezervi de yok. Sonuç, tamamen bir başarısızlık” dedi.

Babuşçu “Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu derhal istifa etmeli” derken yerine Merkez Bankası’nın bağımsızlığını savunan bir başkan gelmeli diye de ekledi.

''EN İYİ GÜNÜMÜZ BUGÜN''

“Yeni ekonomi modeli demeye dilim varmıyor” diyen Babuşçu şöyle devam etti: “İş bilmezlik diyemeyiz buna artık. Türkiye üzerinde bir deneme yapılıyor. Bu saatten sonra tahmin etmek çok zor, hatta imkansız. Gerçekten nereye gideceğini bilemiyorum. Yaptığımız tahminler çıktı. Bu noktaya geleceğini ekonomist arkadaşlarımız da söylediler.”

Babuşçu’ya göre ayrıca bunlar daha iyi günlerimiz: “2 ay önce şunu söylemiştim, önümüzdeki altı ay için en iyi günümüz bugün demiştim. 2 ayda farklı ve çok daha kötü bir noktaya geldik. Şimdi şunu söylüyorum; önümüzdeki bir yıl içinde en iyi günümüz bugün. daha kötü günler gelecek.”

Etiketler
Ziraat Bankası Merkez Bankası Euro Faiz