Dolar kurundaki ralli köprü geçişlerini vuracak: Osmangazi, Avrasya’da yeni yıl geçişleri ne olabilir?

Türk lirasının yabancı paralar karşısında yaşadığı değer kaybı, Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) ile yürütülen köprü ve otoyolları da vuracak. Osmangazi Köprüsü'nden geçiş fiyatının 637 liraya ulaşması bekleniyor.

Dolar kurundaki ralli köprü geçişlerini vuracak: Osmangazi, Avrasya’da yeni yıl geçişleri ne olabilir?

2001 krizinden sonra Türk ekonomisinin geçirdiği en zorlu haftaydı 21-28 Kasım haftası. Türk Lirası, bütün para birimleri karşısında büyük değer kaybına uğradı.

Türkiye’deki toplam mevduat içinde payı artık yüzde 50’yi aşan Amerikan Doları karşısında Türk parası pazartesiden cumaya yüzde 8 değer kaybetti. Türk Lirası’nın Amerikan parası karşısında uğradığı bir aylık kayıp ise yüzde 30’u aştı.

TL'NİN DOLAR KARŞISINDAKİ DEĞER KAYBI YÜZDE 66

Filmi biraz daha geriye sararsak yıl başından bu yana Türk Lirası’nın Amerikan Doları karşısında değer kaybı yüzde 66 ile son 20 yılda görülmemiş bir rakama ulaştı.

Eski Devlet Planlama Teşkilatı Uğur Emek, bugün Karar için kaleme aldığı yazıda bu artışın KÖİ (Kamu Özel İşbirliği) ile yürütülen projelere nasıl yansıyacağına baktı.

ZAM ORANLARININ YÜZDE 80'İ AŞMASI BEKLENİYOR

Emek'in hesaplamalarına göre yeni yılda geçiş fiyatları Osmangazi Köprüsü'nde 637, Avrasya Tüneli'nde 85, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde 49, Odayeri - Paşaköy otoyolunda 213 liraya ulaşabilir.

Bu, yüzde 80'in üzerinde bir zam yapılacağı anlamına geliyor. Şu anda geçiş ücretleri Osmangazi Köprüsü'nde 347, Avrasya Tüneli'nde 46, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde 27 ve Odayeri Paşaköy otoyolunda 116 lira.

Etiketler
Para Türk Lirası