Fikret Bila: Bu politika ulusal kurtuluş savaşı idiyse Berat Albayrak neden görevden ayrıldı?

Halk TV yazarı Fikret Bila, Erdoğan'ın 'ekonomik kurtuluş savaşı' söylemlerini köşesine taşıdı.

Fikret Bila: Bu politika ulusal kurtuluş savaşı idiyse Berat Albayrak neden görevden ayrıldı?

Fikret Bila, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ekonomik kurtuluş savaşı verdiğini ve bu savaştan zaferle çıkacağını ilân etti. Türk ekonomisinin kurtuluş savaşı verecek kadar kötü durumda olduğu bilinmiyordu. Anlaşılıyor ki Türk ekonomisi hakkında çizilen tozpembe tablo, tıpkı enflasyon ve işsizlik rakamları gibi, tıpkı koronavirüs vaka ve vefat sayıları gibi gerçeği yansıtmıyordu." diye yazdı.

"Liranın değer kaybının ABD, Almanya, Fransa, İngiltere veya Rusya’yla bir ilgisi yok. Değer kaybı, Türkiye’nin yerli ve milli bir kuruluşu olan Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu’nun kararıyla oldu. Merkez Bankası’nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği doğrultuda faizi indirmesi ve daha da indireceğini açıklamasından sonra döviz kurlarının fırlayacağı belliydi. Merkez Bankası bu kararı bile bile aldığına göre bunun sorumluluğunu başka ülkelerde aramak gerçekçi değil. Faizin indirilmesi milli bir karardır ve bu kararda sonra dövizin fırlayıp liranın değer kaybetmesi de milli bir sonuçtur." ifadelerini kullanan Bila, yazısını şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da açıkladığı gibi “düşük faiz, yüksek kur” iktidarın bilinçli olarak yaptığı bir tercihtir. Türk lirasının dolar karşısında tarihinin en düşük düzeyine inmesi de bilinçli bir tercihtir.

Ekonomik kurtuluş savaşı halkın daha da fakirleşmesiyle kazanılacak.

Peki bu model yeni bir model mi? İlk kez mi uygulanıyor? Yoksa yenilik düşük faiz yüksek kur politikasında mı? Bu soruların yanıtı “hayır”dır.

Enflasyonun altında düşük faiz vererek dövizi yükseltmek ve ihracat artışıyla krizden çıkmak politikası Berat Albayrak döneminde uygulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu politikayı destekledi. Faiz yüzde 8,5 düzeyine kadar çekildi. Ancak krizden çıkılamadı. Dolar alıp başını gitti. Berat Albayrak görevden ayrılmak zorunda kaldı.

Ardından tam tersi politika uygulandı. Naci Ağbal Merkez Bankası Başkanı oldu. Faizi yüzde 19’a kadar çekti. Dolar düştü. Ama Erdoğan bu politikayı da beğenmedi. Naci Ağbal görevden ayrıldı. Yerine Şahap Kavcıoğlu geldi. Beş ay faizleri indirmedi. Beş aydan sonra hızla indirmeye başladı ve Berat Albayrak politikasına döndü. Dolar 13 liraya fırladı. Cumhurbaşkanı bu politikayı ekonomik kurtuluş savaşı olarak ilân etti. Bu politika ulusal kurtuluş savaşı idiyse Berat Albayrak zaten bu politikayı uyguluyordu. O zaman neden görevden ayrıldı?"

Bila'nın yazısının tamamını okumak için tıklayın.

Etiketler
Fikret Bila Berat Albayrak Halk TV