İstifalar, görevden almalar, faiz indirimleri.. İşte doların 1 yıllık seyri...

Türk lirasındaki değer kaybı Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararları ile hızlandı. Ekonomi yönetimindeki istifa ve görevden almalar da doların seyrinde son 1 yılda önemli etkiler yarattı.

İstifalar, görevden almalar, faiz indirimleri.. İşte doların 1 yıllık seyri...

Dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiyle ilgili açıklamaları ve ABD'de Fed Başkanı Jerome Powell'in yeniden aday gösterilmesinin bugün peş peşe tarihi seviyesini yeniledi. Kur, son olarak 12 seviyesini aştı.

Güne 11.42 seviyesinde başlayan dolar/TL, öğle saatlerine doğru kademeli olarak yükseldi ve arka arkaya 12.25, 12.47 seviyelerini gördü.

Dolar 15.28 itibarıyla 13.23 seviyesine yükseldi. Euro ise 14.89'dan işlem gördü.

Dolardaki hızlı yükseliş son yıllarda ekonomide yaşanan benzer krizleri akla getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası'ndaki görevden almaların yanı sıra Eylül ayından bu yana gerçekleştirilen 400 baz puan politika faizi indirimi de liranın değer kaybında etkili oldu.

MURAT UYSAL'IN GÖREVDEN ALINMASI

6 Temmuz 2019'da TCMB Başkanlığı'na atanan Murat Uysal, 6 Kasım gecesi Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden alınmış, ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da istifa etmişti.

6 Temmuz 2019'da 5,61 olan dolar/TL kuru, 6 Kasım 2020'de 8,46'ya ulaşmış ve Uysal döneminde dolar kurundaki artış oranı yüzde 50,8 olmuştu.

Uysal döneminde ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz rezervleri örtülü bir şekilde satılmış ve bankanın kendine ait döviz rezervleri ilk defa eksi rakamlara gerilemişti.

BERAT ALBAYRAK'IN İSTİFASI DOLARI DÜŞÜRDÜ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 8 Kasım 2020 tarihinde 'sağlık sorunları nedeniyle' bakanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı.

İstifa ettiği saatlerde Twitter hesabına erişilemeyen Albayrak, Instagram hesabından paylaştığı mesajda "Bu 5 yıllık süre zarfında benimle bu zor ama kutsal yükü yüklenen tüm yakın mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Çokça hakkım geçmiştir haklarını helal etsinler. At izinin iti izine karıştığı, hak ve batılı ayırt etmenin zorlaştığı böyle çetin bir zamanda bizlerin samimiyetine inanarak dua eden her bir vatandaşımızdan Rabbim razı olsun." ifadelerini kullandı.

Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın görevden alınması ile yükselişini sürdüren doların istifa haberiyle 8 lira düzeyine düşmesi dikkat çekmişti.

NACİ AĞBAL DA GÖREVDEN ALINDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Murat Uysal, bir kararname ile görevden alınmış ve yerine eski maliye bakanı Naci Ağbal getirilmişti.

Merkez Bankası Başkanlığı'ndan alınan Naci Ağbal, göreve geldiğinde dolar 8,58 ile rekor seviyesini görmüştü.

Ağbal her ne kadar eleştirilse de görev yaptığı 4,5 aylık dönemde doları 7 liranın altına kadar düşürdü. Ancak Ağbal faiz artırımı kararı nedeniyle görevden alındı.

ŞAHAP KAVCIOĞLU DÜŞÜK FAİZİ SAVUNDU

Şahap Kavcıoğlu, 20 Mart 2021'de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Naci Ağbal'ın yerine Merkez Bankası Başkanı olarak atandı.

Kavcıoğlu göreve geldiği süreçte düşük politika faizini savundu.

Kavcıoğlu başkanlığındaki Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu ilk olarak ekim ayında 200 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirdi.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), eylül ayı toplantısında yüzde 19 olan politika faizini yüzde 18'e indirdi.

Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık faiz indirimi kararının ardından Türk Lirası'nda hızlı değer kaybı yaşandı. Dolar/TL, 8,65 düzeyinden ilk tepki olarak 8,80'in üzerine çıktı ve 8,8021 ile kararın ardından tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Merkez Bankası'nın 200 baz puan indirim yaparak politiıka faizini enflasyonun altında bir seviye olan yüzde 16'ya çekmesi, TL'de değer kaybını hızlandırdı. Dolar/TL kuru hızla yükselterek 9,66'yı aştı.

Dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiyle ilgili açıklamaları ve ABD'de Fed Başkanı Jerome Powell'in yeniden aday gösterilmesinin bugün peş peşe tarihi seviyesini yeniledi. Kur, son olarak 12 seviyesini aştı.

Merkez Bankası, Kasım ayında 100 baz puan indirim gerçekleştirerek poltika faizini yüzde 15'e çekmişti.

Eylül başında 8,27 olan kur, bugün 12.47 seviyesine kadar yükseldi ve Kavcıoğlu'nun 8 aylık görev döneminde kurdaki artış oranı yüzde 50,8'i aştı.

PROF. FATİH TANK BİR YILLIK VERİLERİ PAYLAŞTI

Öte yandan dolar kurundaki yükselişte rakamlar ve gün aralıkları hakkında istatistikler dikkat çekti.

Prof. Fatih Tank sosyal medya paylaşımında paylaştığı görsellere "Yılın ilk ve son USD/TRY kurundaki değişim." notunu düştü.

İstifalar, görevden almalar, faiz indirimleri.. İşte doların 1 yıllık seyri... - Resim : 1

İstifalar, görevden almalar, faiz indirimleri.. İşte doların 1 yıllık seyri... - Resim : 2

İstifalar, görevden almalar, faiz indirimleri.. İşte doların 1 yıllık seyri... - Resim : 3

İstifalar, görevden almalar, faiz indirimleri.. İşte doların 1 yıllık seyri... - Resim : 4

İstifalar, görevden almalar, faiz indirimleri.. İşte doların 1 yıllık seyri... - Resim : 5

Etiketler
Faiz Merkez Bankası Türk Lirası