Bakan Dönmez'in 'kalıcı yaz saati' açıklamasına yanıt EMO'dan geldi: 'Bakanı teyit edecek bilimsel veri yok'

Berat Albayrak'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptığı dönemde hayata geçirilen ve yıllardır tartışılan kalıcı yaz saati uygulaması yine gündemde.

Bakan Dönmez'in 'kalıcı yaz saati' açıklamasına yanıt EMO'dan geldi: 'Bakanı teyit edecek bilimsel veri yok'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 11. Türkiye Enerji Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, kalıcı yaz saati uygulamasıyla 2016 yılından beri toplam 6 milyar lira tasarruf edildiğini söyledi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Özdağ ise, Dönmez'in bu verileri neye göre hesapladıklarını bilmediklerini ifade etti.

YILLARDIR TARTIŞILIYOR

Kalıcı yaz saati uygulaması, yıllardır tartışılıyor. Vatandaşların karanlıkta uyanarak işe gitmesi, akşam ise hava karardığında evlerine dönmesi tepki çekmeye devam ediyor. Çocuklar da kalıcı yaz saati uygulamasından muzdarip olan bir diğer kesim. Karanlıkta çocuklarını okula gönderen aileler tedirgin oluyor. Her yıl gündeme gelen bu tartışmalara iktidarın yanıtı "tasarruf" oluyor. Ancak bilimsel veriler ışığında tasarrufun ne ölçüde yapılabildiği de meçhul. EMO Yönetim Kurulu üyesi Özdağ, konuyla ilgili olarak, "Bakanın söylediğini teyit edecek bir bilimsel veri yok. Neyle karşılaştırıp doğru hesap yapıldığını bileceğiz, bunu bilemiyoruz." dedi.

Gerçek Gündem'e konuşan Özdağ, "Bakanın açıklamasına göre yılda 1.1 milyar kilovatsaat tasarruf edildi. 2020 yılında biz 305 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretmişiz. 2020 yılı rakamlarına göre 1.1 milyar kilovatsaat tasarrufu olduğuna göre binde 3 gibi bir rakama tekabül ediyor. Bakanın söylediğini teyit edecek bir bilimsel veri yok ortada. Neyle karşılaştırıp doğru hesap yapıldığını bileceğiz, bunu bilemiyoruz. 2016 yılında kalıcı yaz saatine geçildi. 2016-2017 yılındaki karşılaştırmalarla aslında bunu ortaya koymak gerekiyordu. İTÜ'nün bir raporunun olduğu söylenmişti 2017 yılında ama biz böyle bir rapor görmedik. Kamuoyuna deklare edilen, bilim insanlarının üzerinde tartışacağı bir rapor görmedik. Bakanın söylediğini neye dayandıracağız onu da bilmiyorum." dedi.

"TOPLUMUN ENERJİSİNİN DÜŞMESİNE DEĞER Mİ?"

Tasarrufun önemli olduğunu kaydeden Özdağ, "Bizim için 1 kilovatsaat tasarruf bile önemli ancak sonuçta Türkiye'nin nüfusunun yüzde 60-70'inin mağdur olduğu, her şeyin altüst olduğu bir düzenin içindeyiz artık. Bakanın söylediği rakam için değer mi? Toplumun enerjisinin düşmesine değer mi?" diye konuştu.

"UMULAN TASARRUF SAĞLANAMADI"

Özdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu uygulama başlamadan önce enerji tasarruf hedefleri yılda 2.5 idi. Netice itibarıyla o gün hedeflenip yola çıkılanla bugün gelinen nokta arasında dağlar kadar fark var. 2016 yılından bugüne kadar elde edilen toplam enerji tasarrufu 6,82 milyar, yani yıllık ortalama 1.13 milyar kilovatsaat olmuş. 2020 yılı tüketim verileri esas alındığında yıllık binde 3,7’lik bir tasarruf anlamına geliyor. Ancak bunu kanıtlayan bilimsel bir veri henüz ortada yok. Yani bu açıklama doğru olsa bile hedeflerin çok gerisinde kalındığı görülüyor. Demek ki umulan tasarruf sağlanamamış. Ankara'dan Batı'ya doğru bütün illerde, iş ve eğitim kesiminin, uluslararası ticaret yapanların katlanmak istemediği bir süreç yaşıyoruz.

"TASARRUF YAPILDIĞINA İLİŞKİN VERİ GÖREMİYORUZ"

EMO olarak çok tasarruf yapıldığına ilişkin veri göremiyoruz. Bakanı doğrulayacak, bilim insanlarının da hemfikir olduğu bir rapor göremiyoruz ortada. Toplum düzeni açısından olumsuz olduğu görüşündeyiz. Elektrik enerjisi açısından söylendiği gibi bir olumluluğu olduğu kanatinde değiliz. Türkiye'nin çoğunluğu bundan mutsuz."

Özdağ, son olarak, nisan ayından ekim ayına kadar yaz saati uygulamasının doğru olduğunu ancak 5 aylık kış döneminde saatlerin yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

KALICI YAZ SAATİ UYGULAMASI

Türkiye’de kalıcı yaz saati uygulaması, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptığı dönemde, 7 Eylül 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile başladı.

“İleri saat” uygulaması, 2 Ekim 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararla kalıcı hale geldi.

Kalıcı hale getirilen uygulama her yıl gündeme geliyor. Son olarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Bir an önce sabit saat uygulamasından vazgeçilmeli" ifadelerini kullanmış, İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Tunç Soyer ise, “Bu anlamsız, faydasız uygulama bitsin” değerlendirmesini yapmıştı.

Etiketler
Berat Albayrak Uygulama