Ekonomide bir alarm daha: Aylık sanayi üretimi düşüşte

Döviz kuru ve yüksek enflasyon nedeniyle günden güne eriyen Türkiye ekonomisinde sanayi üretimi de düşüşe geçti. TÜİK verilerine göre Eylül'de sanayi üretimi yüzde 1,5 azaldı

Ekonomide bir alarm daha: Aylık sanayi üretimi düşüşte

GERÇEK GÜNDEM

Yüksek enflasyon rakamları ve döviz kurundaki hızlı artışla sarsılan Türkiye ekonomisi şimdi de sanayi üretim rakamlarında yaşanan düşüşle alarm veriyor.

TÜİK tarafından yayınlanan verilere göre, sanayi üretim endeksi Eylül ayında yüzde 1,5 azaldı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2021 yılı Eylül ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %2,2 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi %1,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %3,2 azaldı.

Eylül ayında yüksek teknoloji endeksi yüzde 1,7 azalırken, orta-yüksek teknoloji ise yüzde 2,7'lik bir azalma görüldü. Sermaye malı endeksi ise yüzde 5'lik bir düşüş yaşadı.

Aylık bazda yüzde 1,5 azalan sanayi üretimi endeksinde Yıllık bazda yüzde 8,9 artış yaşansa da, bir önceki yıla göre hesaplanan bu veri pandeminin tüm dünyada en sert hissedildiği 2020 verisiyle kıyaslanarak hesaplanıyor.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2021 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %10,8 arttı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise %1,6 arttı.

Ekonomide bir alarm daha: Aylık sanayi üretimi düşüşte - Resim : 1

Etiketler
Enflasyon TÜİK Türkiye Türkiye ekonomisi Döviz