Asgari ücret tuzağı: Asgari ücret genel ücretleri yükselten piston değil ücretleri sıkıştıran bir mengeneye dönüştü

BirGün gazetesi yazarı Aziz Çelik, bugünkü köşesinde 2022 asgari ücret görüşmelerinin yaklaştığını ifade ederek yüksek bir artış beklentisine girildiğini yazdı.

Asgari ücret tuzağı: Asgari ücret genel ücretleri yükselten piston değil ücretleri sıkıştıran bir mengeneye dönüştü

Çelik, asgari ücrette beklenen yüksek artışın iktidar çevreleri tarafından da desteklendiğini yazarken "Bazı sendikal çevrelerde böylesine bir artışın çantada keklik görülmesi"nin de garip olduğunu ifade etti.

"Garip zamanlarda mı yaşıyoruz? Yoksa asgari ücret tartışmasının görünmeyen yanları mı var?" sorusunu soran Aziz Çelik, "Bu yazıda asgari ücret buzdağının görünmeyen kısmına bakmaya çalışacağım." dedi.

ORTA GELİR TUZAĞI BİR YANA, TÜRKİYE'DE ASIL SORUN ASGARİ ÜCRET TUZAĞI

Çelik, iktisat literatüründe sıkça karşılaşılan "Orta gelir tuzağı" kavramından yola çıkarak Türkiye'de asıl sorunun asgari ücet tuzağı olduğunu sözlerine ekledi. "Türkiye’de ortalama ücret düzeyinin asgari ücret düzeyine yaklaşması çok daha vahim bir sorun." diyen Çelik, "Asgari ücret artışının fiili ücret artışı anlamına gelmediğini yazmıştım." diyerek daha önceki sözlerini hatırlattı.

KALDIRAÇ DEĞİL MENGENE

Çelik, yazısının devamında "Asgari ücret genel ücret seviyesini artıran değil aksine ortalama ücretleri asgari ücrete doğru baskılayan bir mekanizmaya dönüştü." değerlendirmesini yaparak "Asgari ücret genel ücret düzeyini yükselten bir piston değil ücretleri asgari ücrete doğru sıkıştıran bir mengeneye dönüşmüş durumda. Asgari ücret tuzağı dediğim mesele budur." cümleleriyle sözlerine açıklık getirdi.

Çelik sözlerini "Hep söylüyorum. Bir kez daha altını çizmek istiyorum. Önemli olan ücretlerde meydana gelen oransal ve gösterge niteliğindeki artışlar değil fiili ücret ve gelir düzeyidir. Asgari ücret bir gösterge ücret düzeyidir. Asgari ücret üzerindeki ücretler asgari ücretten daha az artarsa bunun anlamı açıktır: Ücretlerdeki ortalama artış daha düşük olacaktır." diyerek sürdürdü.

Aziz Çelik'in yazısına ulaşmak için tıklayın

Etiketler
Birgün Asgari Ücret Mengen