Özel hastaneler ücretli mi?

Koronavirüs sürecinde özel hastahanelerde Pandemi Hastahanesine çevrildi. Özel hastahanelerin ücretsiz olup olmadıkları ise merak konusu.

Özel hastaneler ücretli mi?

Burcu Uğur - Koronavirüs sürecinde özel hastahanelerde Pandemi Hastahanesine çevrildi. Özel hastahanelerin ücretsiz olup olmadıkları ise merak konusu.

Sağlık Bakanlığı 20/03/2020 tarihli,

14500235-403.99 sayılı,

Pandemi Hastaneleri konulu açıklamaya göre;

Bünyesinde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Göğüs hastalıkları, İç Hastalıkları uzmanı hekimlerden en az ikisinin bulunduğu ve 3. seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler Pandemi Hastanesi olarak kabul edildi ve sağlık kurumlarına müracaat eden hastaların, COVID-19 tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastaneleri, Devlet ve Vakıf Üniversitesi hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunlu hale getirildi.

Bu zorunluluk, özel hastahanelerin ücretsiz olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi.

Özel hastahanelerde Covid-19 testi ücretsiz yapılıyor ancak testin yapılıp yapılmayacağına, doktor, muayene sonrası karar veriyor. Hastahane kendi belirlediği muayene ücretini alıyor.Tomografi, kan testleri için de ücret alınıyor.

Test sonucu pozitif çıkarsa, tedavi süreci ücretli.

Ancak tedavi sürecini ücretsiz yaptığını belirten özel üniversite hastahanesi de var.

Geçtiğimiz günlerde Bilim Kurulu üyesi Ateş Kara katıldığı televizyon programında, bu konu da kendisine gelen bilgiyi kamuoyu ile paylaştı.

Bilgi “Kişi, 112 aracılığı ile özel hastahaneye götürülüyorsa yoğun bakımda yada acil servisteyken herhangi bir fark alınma ihtimali yokmuş ancak o kişi servise çıkartılırsa, serviste hastahanelerin özelliklerine göre fark alınabiliyormuş” şeklinde idi.

Özel hastahaneler 112 aracılığı ile getirilen hastalar konusunda net bir yanıt vermiyorlar.Bazı özel ve özel üniversite hastahaneler, Covid-19 hizmeti vermediklerini söylüyorlar ancak, o hastahanede Covid-19 tedavisi gören hastaların olduğu ortaya çıkıyor.

Özel sigortalar konusunda ise, Covid-19 tedavisini karşılamadıkları hakkında bilgiler olsa da, özel hastahanelerde tedavilerinin özel sigortaları tarafından karşılandığını ifade eden hastalar da bulunuyor.

Etiketler
Hastane