Ekonomist Emre Alkin'dan dikkat çeken analiz: Verilerin bile tutarsız sonuçlar verdiği ortamda...

Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, ekonomi verilerini değerlendirdi.

Ekonomist Emre Alkin'dan dikkat çeken analiz: Verilerin bile tutarsız sonuçlar verdiği ortamda...

Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, hafta içinde açıklanan işsizlik, Ocak-Kasım bütçe gerçekleşmeleri ve Ekim ayı perakende satış verilerine ilişkin değerlendirmeden bulunurken, "Bire bir ilişkide olan verilerin bile tutarsız sonuçlar verdiği ortamda ekonomide olup bitenleri anlamak için ciddi çaba sarf ediyoruz" ifadesini kullandı.

Alkin, kişisel blogunda kaleme aldığı yazısında "İşsizlik rakamlarının daha uzun süre çift hanelerde kalacağı, arada tek haneye düşse bile bunun kalıcı olmayacağını rahatlıkla söyleyebilirim" derken, "Artık işsizliğin sosyal ve kültürel bir yetersizlik olduğuna inanıyorum. İş insanları gençlerden verim alacak ortamları yaratamadıkları gibi, gençlerin de ilgisi artık kendi kendilerine yetmek üzerine yoğunlaşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bütçe performansının da kendisini şaşırtmadığını belirten Alkin, "Neredeyse yüzde 0 civarında büyüyen bir ekonomide bütçe gelirlerinin bütçe giderleri kadar hızlı yükselmeyeceği ortada. Ancak, faiz dışı fazla kaleminin geçen yıla göre mütevazı şekilde yükseldiği de gözüküyor" ifadelerini kullandı.

Perakende satış rakamlarının 'ümit vermediği' değerlendirmesinde bulunan Alkin, "Temmuzdaki sert düşüşten sonra toparlanır gibi olmuştu ancak Ekim ayında tekrar başaşağı gitmiş. Tüketici güven endeksinin yine aynı ay yükselmiş olması da ciddi bir tezat diyebilirim. Yani tüketici bir yandan güveninin arttığını söyleyip diğer taraftan alış veriş etmiyor demek bu" dedi.

Alkin, bire bir orantılı verilerin bile ters sonuçlarla açıklanmasının kafa karışıklığı yarattığını belirtirken, "Ekonomide olup bitenleri anlamak için ciddi çaba sarf ediyoruz desem yanlış olmaz" açıklamasında bulundu.