İran, İsrail'e İHA saldırısı başlattı ve bitirdi

İran, insansız hava araçlarıyla (İHA) İsrail'e saldırı başlattı, İsrail, savaş kabinesini toplarken, Beyaz Saray İsrail'e desteğini açıkladı.

>

İsrail devlet televizyonu KANN İran'ın, İsrail'e karşı insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlattı.

İsrail'in Kanal 12 televizyonuna konuşan İsrailli emekli general Amos Yadlin, İHA'ların her birinin 20 kilogramlık patlayıcıyla yüklü olduğunu kaydetti.

İsrail güvenlik güçleri alarm durumuna geçti.

BEYAZ SARAY: İRAN'DAN GELEN TEHDITLERE KARŞI İSRAİL'IN SAVUNMASINI DESTEKLEYECEĞİZ

İran'ın saldırısının ardından Beyaz Saray'dan ilk açıklama geldi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, 'İran, İsrail’e hava saldırısı başlattı. İsrail'in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran'dan gelen tehditlere karşı (İsrail'in) savunmasını destekleyecek.' ifadeleri yer aldı.

'ABD'YE GEREKLİ UYARILARI YAPMIŞTIK'

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Belçika, Hollanda ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden mevkidaşlarıyla görüştüğünü duyurdu.

Abdullahiyan, "İsrail rejiminin İran'ın Şam'daki büyükelçilik binasına düzenlediği terör saldırısı ve uluslararası hukukun ve Viyana Sözleşmelerinin ihlalleri gündeme geldi. Ülkemizin pozisyonlarını anlattım. ABD'ye gerekli uyarının yapıldığını vurguladım" dedi.

Öte yandan Bakan Abdullahiyan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü. İkili görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'deki saldırılarının ele alındığını aktardı.

İSRAİL, HAVA SAHASINI KAPATACAK

İsrail Havaalanları İdaresi, İran kaynaklı insansız hava araçları (İHA) saldırısı nedeniyle geçici olarak hava sahasının kapattı.

Açıklamada, yerel saatle 00.30'dan itibaren uçuşların durdurulduğu belirtildi ancak ne zaman yeniden başlayacağı konusunda bilgi verilmedi.

İsrail ordusu, İran'dan gelen çok sayıda İHA ile yapılan saldırıyı duyurmuş ve bu İHA'ların İsrail hava sahasına yaklaşmasının "saatler sonra" beklendiğini belirtmişti. Bu durum nedeniyle alınan güvenlik önlemleri kapsamında hava sahasının geçici olarak kapatılması kararı alındı.

'SAVUNMA SİSTEMLERİMİZİ KONUŞLANDIRDIK'

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın başlattığı İHA saldırısının ardından ve konutunun önünde düzenlenen protestoların ardından sessizliğini bozdu.

Netanyahu, İran'ın saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada, "Savunma sistemlerimiz konuşlandırıldı, her türlü senaryoya hazırlıklıyız" dedi.

LÜBNAN DA HAVA SAHASINI KAPATTI

Lübnan, İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan İHA saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını duyurdu.

Lübnan Ulaştırma Bakanı Ali Hamiye, X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, Lübnan yerel saatiyle 01.00'den sabah 07.00'ye kadar ülkenin hava sahasının tüm uçuşlara geçici olarak ve tedbir amaçlı kapatıldığını kaydedildi.

İSRAİL'DE SAVAŞ KABİNESİ TOPLANDI

İsrail'de savaş kabinesi, İran'ın saldırısının ardından bir araya geldi.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun başkanlığında Tel Aviv'de toplanan savaş kabinesi, İran'dan başlatılan İHA saldırısını ele alıyor.

İSRAİL ORDUSU: İRAN YAKLAŞIK 290 FÜZE VE İHA İLE SALDIRDI

İsrail devlet televizyonu, İsrailli yetkililerin birkaç gün sürecek çatışmalara ve İran'a karşılık vermeye hazırlandığını bildirirken, ordu, İran’ın 100'den fazla insansız hava aracı (İHA) gönderdiğini doğruladı.

Öte yandan, haberde İsrail'e yönelik İHA saldırısının sadece İran'dan değil, Yemen ve Irak'tan da düzenlenmiş olabileceği belirtildi.

İran devlet haber ajansı İRNA, isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberinde İran’ın İsrail’e balistik füze saldırısı başlattığını öne sürdü.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, X'ten yaptığı paylaşımda, "AB, İran'ın İsrail'e kabul edilemez saldırısını şiddetle kınıyor. Bu benzeri görülmemiş bir gerilim, bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail kamu yayın kuruluşu KAN'ın ordudan aktardığı bilgiye göre, İran, dün gece yaklaşık 100 balistik füze, 30 seyir füzesi ve 160 kamikaze İHA ile İsrail'e saldırı düzenledi.

SİRENLER ÇALDI

İran’ın İsrail’e saldırısının ardından Kudüs, Tel Aviv ve bazı kentlerde sirenler çalarken gökyüzünde yer yer patlama sesleri duyuldu.

SALDIRI TAMAMLANDI

İran Devlet Haber Ajansı IRNA, savunma kaynaklarına dayandırdığı haberinde, İsrail’e balistik füze saldırısı başlatıldığını ve tamamlandığını duyurdu.

İRAN'DAN AÇIKLAMA

İran'ın BM Daimi Temsilciliği yaptığı açıklamada "Bu iş şu an sonuçlandı sayılır. Eğer İsrail bir hata daha yaparsa İran'ın karşılığı daha ağır olacaktır" ifadesine yer verdi.

İRAN GENELKURMAY BAŞKANI: MİSİLLEMEDE BULUNURSA TEPKİMİZ ÇOK DAHA BÜYÜK OLACAK

İran devlet televizyonuna konuşan Tümgeneral Muhammed Bagheri, "İsrail, İran'a misillemede bulunursa tepkimiz bu geceki askeri müdahaleden çok daha büyük olacak" açıklamasında bulundu.

NETANYAHU: BİRLİKTE KAZANACAĞIZ

İran'ın saldırısına yönelik paylaşımda bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Engelledik. Püskürttük. Birlikte kazanacağız" dedi.

BMGK TOPLANIYOR

BMGK'den yapılan açıklamada, İran'ın İsrail saldırılarını görüşmek üzere pazar günü ABD yerel saatiyle 16.00'da toplanmaya karar verildiği aktarıldı.