İran'da yüzme şampiyonu Kürt mühendise idam talebi

İran'da 25 yaşındaki yüzme şampiyonu Parham Parvari'ye idam cezası öngören 'Allah'a karşı düşmanlık' suçlamasıyla dava açıldı. İnsan hakları kuruluşları İranlı yetkililerin verebileceği acele idam kararlarından endişe ediyor

İran'da yüzme şampiyonu Kürt mühendise idam talebi

GERÇEK GÜNDEM - İran'da Mahsa Emini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından rejim karşıtı gösteriler üçüncü ayına yaklaşırken ülkeden gelen idam cezası haberleri de artıyor.

İran'daki Kürt şehirlerinde yaşanan insan hakları ihlallerini raporlayan Hengaw'ın hazırladığı rapora göre son olarak 25 yaşındaki Parham Parvari'ye 'Allah'a karşı düşmanlık' suçlaması yöneltildi.

İran'da idam cezasıyla cezalandırılan suçlardan biriyle yargılanan Parvari'nin 3 Ekim'de Saqqaz kentinde rejim güçleri tarafından gözaltına alındığı belirtildi. Parvari'nin babası oğlunun işten eve dönerken gözaltına alındığını öne sürdü.

Hengaw'ın raporunda 25 yaşındaki Parvari'nin ailesiyle iletişim kurmasına izin verilmediği ve avukat erişiminin de yasaklandığı ifade edildi.

Birçok seviyede şampiyonlukları bulunan bir yüzme hocası olan Parvari'nin aynı zamanda Tahran merkezli bir mühendislik firmasında mühendis olarak çalıştığı belirtildi. Hengaw raporunda Parvari'nin adil bir yargılama için tüm haklarının ihlal edildiği vurgulandı.

Parvari'nin yargılandığı 'Allah'a karşı düşmanlık' suçu İran'daki en ağır suçlardan biri olarak kabul ediliyor ve idamla sonuçlanan yargı kararlarına neden olabiliyor.

İran'da rejim karşıtı gösterilerin şiddetini ve sıklığını artırmasının ardından bir grup vekil göstericilere idam cezaası dahil en sert cezaların verilmesi için bir bildiri yayınlayarak yargıya çağrı yapmıştı.

The Washington Post gazetesi geçtiğimiz pazar günü İran yargısının bilinen ilk idam cezasını verdiğini öne sürmüştü. İranlı yetkililerin gösterilerin artmasıyla birlikte acele idam kararlarına imza atmasından endişe ediliyor.

İran'daki insan hakları kuruluşlarına göre, rejim karşıtı gösterilerde şu ana kadar 61'i çocuk 440 gösterici öldürüldü, 555'i öğrenci olmak üzere 18 bin 59 kişi ise tutuklandı.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
İnsan hakları İran Kürt