ABD'den F16'dan sonra 'Halkbank' kararı

ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank'a ABD'de cezai kovuşturma açılabilmesine olanak sağlayan alt mahkeme kararının yeniden değerlendirilmesi yönünde karar verdi.

ABD'den F16'dan sonra 'Halkbank' kararı

ABD'den F16 kararının ardından şimdi de Halkbank davasıyla ilgili yeni bir karar geldi.

VOA Türkçe'de yer alan habere göre, ABD Anayasa Mahkemesi İran yaptırımlarının delinmesi davasında Halkbank’ın Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA) kapsamında yargılamadan muaf olduğu iddiasını reddetti. Anayasa Mahkemesi Halkbank’ın genel hukuk kapsamında yaptığı itirazı bir alt mahkemeden yeniden değerlendirmesini istedi.

Halkbank ABD’nin 1976 tarihli Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA) kapsamında koruma altında olduğunu ve bu nedenle yargılamadan muaf olması gerektiğini savunmuştu. Manhattan’daki Temyiz Mahkemesi Halkbank’ın bu yasa kapsamında yaptığı itirazı haksız bulmuştu.

Anayasa Mahkemesi, Halkbank’ın Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA) kapsamında yargılamadan muaf olduğu iddiasını haksız buldu. Mahkeme, yasanın cezai kovuşturmadan dokunulmazlık sağlamadığı görüşünü vurguladı.

Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA) yabancı devletlere karşı davalarda Amerikan mahkemelerinin yargılama yetkisini sınırlandırıyor.

Anayasa Mahkemesi bir alt mahkemenin, Halkbank’ın “genel hukuk” ilkeleri kapsamında dokunulmazlığı olup olmadığını tam olarak değerlendirmediğini söyleyerek alt mahkemeden bu konuyu yeniden değerlendirmesini istedi.

Anayasa Mahkemesi bu konuda bir görüş beyan etmedi, değerlendirmeyi Temyiz Mahkemesi’ne bıraktı.

Bundan sonraki süreçte Manhattan’daki temyiz mahkemesi Halkbank’ın genel hukuk ilkeleri kapsamında dokunulmazlığı olup olmadığını gözden geçirecek.

Halkbank İran’a yönelik ekonomik yaptırımların delinmesi davasında dosyaya 2019 yılında sanık olarak eklenmiş; ancak bankacılık dolandırıcılığı, para aklama ve paravan şirketler aracılığıyla yaptırımların delinmesi suçlamalarını reddetmişti.

NE OLMUŞTU?

Türk hükümetine ait bir kuruluş olan Halkbank, ABD yaptırımlarından kaçınmak için İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki para servis sağlayıcıları ve paravan şirketleri kullandığı iddiasıyla 2019 yılında New York'ta suçlanmış ve banka dolandırıcılığı, kara para aklama ve komplo suçlamalarını kabul etmemişti.

Etiketler
Halkbank ABD Mahkeme