Fransa'da mimarlara Notre Dame çağrısı!

Fransa, Notre Dame'ın yangında yıkılan kulesi için dünyanın her yerinden mimarlara çağrıda bulundu.

Fransa'da mimarlara Notre Dame çağrısı!

Fransa, dünyanın her ülkesinden mimarlara yangında yıkılan Notre Dame Katedrali'nin kulesinin yeniden inşası için tasarımlarını yollama çağrısında bulundu.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Çağdaş ve çağımızın zorluklarına uygun yeni bir kule istiyoruz" dedi.

850 yıldır ayakta duran kule geçen hafta çıkan yangında yıkılmıştı. Yetkililer yaptığı açıklamada katedralin tamamının "yıkılmaktan dakikalar uzakta" olduğunu söylemişti.

Kule, 19. yüzyılda yapılan renovasyon çalışmalarında katedrale Fransız mimar Eugene Viollet-le-Duc tarafından eklenmişti. Philippe açıklamasının devamında, "Eugene'in yaptığı kuleyi mi tekrardan yapmalıyız, yoksa mirasın evrimine uygun bir şekilde Notre Dame'a tamamıyla yeni bir kule mi inşa etmeliyiz. Bunu sorguluyoruz" dedi. Fransa Başbakanı, bu soruya yeni kule için gelecek tasarımların "cevap vereceğini" belirtti.

Öte yandan çöken kulenin tepesindeki bronz horoz heykelinin hasarlı da olsa kurtarıldığı açıklandı. Fransa'nın sembolü olan horozun heykelinin yeniden inşa edilen kulenin tepesine takılması bekleniyor.

BBC'nin aktardığına göre yanan katedralin renovasyon çalışmaları için şu ana kadar yaklaşık 800 milyon euro bağış yapıldı.

Philippe, "Notre Dame için bağışlanan her kuruş katedral için kullanılacak, başka bir şey için değil" dedi. Fransa Başkanı Emmanuel Macron, yangından sonra "katedralin eskisinden daha iyi bir şekilde 5 sene içinde tekrar inşa edileceğini" açıklamıştı.Bazı uzmanlar ise Notre Dame'ın tekrar inşa edilmesinin on yıllar alabileceğini söylemişti.

Etiketler
Notre Dame yangını Ağrı Fransa