Sarı Yelekliler 22'inci kez sokağa çıktı

Fransa'da 17 Kasım'da başlayan Sarı Yelek eylemlerinde 22'inci protesto gerçekleşti.

Sarı Yelekliler 22'inci kez sokağa çıktı

Fransa'da 17 Kasım'da başlayan Sarı Yelek eylemlerinde 13 Nisan Cumartesi günü 22'inci protesto gerçekleşti.

Fransa İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre eylemlere ülke genelinde 31 bin kişi katıldı.

Le Monde'da yer alan habere göre, 22'inci eylem haftasında Sarı Yelekler, Toulouse kentinde büyük bir toplantı planlandı. Hareketin bilinen figürlerinden Eric Drouet, Maxime Nicolle ve Priscillia Ludosky'nin de katılması beklenen toplantıya polis tarafından izin verilmedi.

Toplantının yapılacağı bölgede 800 güvenlik gücü görev aldı. Polis barikatını geçmeye çalışan eylemcilere, biber gazıyla müdahale edildi. 23 kişi gözaltına alındı.

Başkent Paris'te ise İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre 5 bin kişi eylem yaptı. Champs Elysee'de gösteri yasağına rağmen toplanan kalabalığa polis, tazyikli su ile müdahale etti.

Ne olmuştu?

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım 2018'de başlayan ancak daha sonra Macron yönetimine isyana ve öfkeye dönüşen sarı yeleklilerin eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosuna dönüştü.

Gösterilerde şimdiye kadar 10 kişi hayatını kaybetti ve 2 binden fazla kişi yaralandı, yaklaşık 6 bin kişi gözaltına alındı, binden fazla kişi hapis cezasına çarptırıldı.

Protestolarda polisle eylemcilerin ara ara çatışması, kamu kurumlarına saldırılar, mağazaların yağmalanması, araç ve çöp bidonlarının yakılması, sokaklarda alevlerin yükselmesi, polisin eylemcilere sert müdahalesi dikkati çekmişti.

Etiketler
Fransa