ABD'li şirket Türkiye'de rüşvet dağıttı, ABD'de ceza aldı: Türk yetkililerin ailelerine Los Angeles gezisi...

Teknoloji firması Oracle, Türkiye ve BAE'de rüşvet dağıtmak için rüşvet fonu kurduğu nedeniyle 23 milyon dolar cezaya çarptırıldı

ABD'li şirket Türkiye'de rüşvet dağıttı, ABD'de ceza aldı: Türk yetkililerin ailelerine Los Angeles gezisi...

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yaptığı açıklamada, teknoloji firması Oracle’a Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri temsilciliklerinde yerel yetkililere rüşvet vermek için “rüşvet fonu” kurmaktan 23 milyon dolar ceza verdi.

Oracle aleyhine başlatılan çok yönlü soruşturmada, 2014 ile 2019 yılları arasında kurumun Yabancı Ülkeler Yolsuzluk Yasası’na göre yapılan suiistimal ve ihlaller ortaya çıkartıldı.

Komisyon, Oracle'ın Türkiye ve BAE yetkililerine, kurumun politikalarını ihlal ederek bu iki ülkede kurdukları rüşvet fonundan, teknoloji konferanslarına katılmaları için bazı kurum ve kuruluşların yetkililerine rüşvet verdiklerini saptadıklarını açıkladı.

Komisyon, Oracle’ın, Türkiye'deki temsilciliğinin rüşvet fonundan, bazı kurum ve kuruluşların yetkililerinin ailelerinin de uluslararası konferanslarda onlara eşlik etmesi için ödeme yaptıklarını da kaydetti.

“TÜRK YETKİLİLER VE AİLELERİNİN GEZİLERİ RÜŞVET FONUNDAN”

Oracle Türkiye Temsilciliği’nin rüşvet fonlarından, bu yetkililerin eşlerinin ve çocuklarının kendilerine eşlik etmesini sağladığı ayrıca bu kişilere ABD’de Los Angeles ve Napa Valley gezileri yapmalarının sağlandığı, bu giderlerin rüşvet fonundan karşılandığı kaydedildi.

Komisyon ayrıca yardımları için Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu’na da teşekkür etti.

ORACLE SUÇLAMALARI KABUL ETTİ

Merkezi Teksas'ta bulunan teknoloji firması Oracle, komisyonun suçlamalarını kabul etti. Oracle, 15 milyon dolar para cezası ve yaklaşık 7 milyon 900 bin dolar tazminat ve faiz ödemeyi kabul etti.

Oracle sözcüsü Michael Egbert, komisyonun hazırladığı raporda yer alan davranışların kurumun temel değerlerine ve politikalarına aykırı olduğunu belirterek, “Bu tür davranışları tespit edersek, gerekeni yaparız” dedi.

Komisyon, 2005 ve 2007 yılları arasında yaptığı denetimlerde, Oracle’ın Hindistan Temsilciliği’ni rüşvet fonu iddiasıyla suçlamış ve 2012 yılında firmaya 2 milyon dolar para cezası vermişti.

Etiketler
Dolar Rüşvet Teknoloji Türkiye