Kolombiya'nın ilk solcu Cumhurbaşkanı Petro'dan ateşkes çağrısı

Kendisi de eski bir gerilla savaşçısı olan ve 1990 yılında silahlara veda edip siyasete atılan Petro, ülkenin kuzeybatısındaki Antioquia bölgesinde yer alan Ituango belediyesine yaptığı ziyaret sırasında ateşkes çağrısını yaptı.

Kolombiya'nın ilk solcu Cumhurbaşkanı Petro'dan ateşkes çağrısı

Kolombiya tarihinin ilk solcu cumhurbaşkanı olan Gustavo Petro, çeşitli silahlı grupların çatışmaları sonlandırma niyetinde olduğunu belirterek, önerdiği ateşkesin "silahlı şiddete kesin bir son verilmesini meşrulaştırmak için gereken toplumsal mutabakata ulaşmak adına en uygun atmosferin oluşmasına katkı sağlayacağını” savundu.

62 yaşındaki Cumhurbaşkanı Petro, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) yönetimi de içinde olmak üzere bütün silahlı grupların temsilcileriyle müzakereler yoluyla ülkede “tam barışın” tesisini hedefliyor.

UYUŞTURUCU TİCARETİ YAPAN SUÇ ŞEBEKELERİ DE ATEŞKES ÇAĞRISINA DAHİL EDİLDİ

Reuters’in aktardığına göre, Petro, uyuşturucu ticareti yapan "Golf Clan" gibi silahlı suç şebekelerini de müzakere masasına çekerek, ülkede barışın ve istikrarın sağlanması planı yapıyor.

Petro’nun planına göre, ellerindeki uyuşturucu ve silahları teslim etmeleri karşısında bu silahlı suç şebekelerine indirimli hapis cezaları öneriliyor.

İnsan hakları İzleme Örgütü’ne göre, geçen yıl AGC ve FARC isimli silahlı grupların çatışmaları yüzünden Ituango bölgesinde 4 binden fazla kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

Kolombiya’da 60 yıldır süren silahlı çatışmalar çoğu 1985 ila 2018 arasında olmak üzere 450 binden fazla kişinin hayatına kaybetmesine yol açtı.

Savunma Bakanı Ivan Velasquez, hafta içinde yaptığı açıklamada, sivillere daha fazla zarar vermemek için silahlı gruplara yönelik hava saldırılarına ara verileceğini duyurmuştu.

Kolombiya'da savcılık çarşamba günü, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) liderlerinin tutuklanma emrinin 3 ay süreyle kaldırıldığını duyurmuştu.

Başsavcı Francisco Barbosa, açıklamasında, hükümet ile yeniden masaya oturan ELN liderlerine yönelik tutuklama kararının 3 ay süreyle askıya alındığını belirtmişti.

Kolombiya'da Cumhurbaşkanlığını kazanan Gustavo Petro, seçim kampanyası süresince yaptığı açıklamalarda, ELN ile yeniden masaya oturulacağını ifade etmişti.

ELN, BAZI REHİNELERİ SERBEST BIRAKMIŞTI

ELN'in, çeşitli tarihlerde alıkoyduğu bazı rehineleri müzakere masasına destek amacıyla serbest bıraktığı aktarılmıştı.

Kolombiya'nın kırsal bölgelerinde etkili olan ve 2 binden fazla mensubunun bulunduğu düşünülen ELN, Kasım 2016'da eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) devletle barış anlaşması imzalamasından sonra ülkedeki en etkin silahlı grup olma özelliğini taşıyor.

ELN İLE MÜZAKERELER

Kolombiya, ELN ile birçok kez yarıda kesilen müzakerelere eski Devlet Başkanı Juan Manuel Santos döneminde başlamış ve müzakereler, Ekvador’un garantörlük ve ev sahipliğinden çekilmesi üzerine Küba’nın başkenti Havana’ya taşınmıştı.

Etiketler
Kolombiya Silah Ağrı