Tunus’un eski Din İşleri Bakanı havaalanında oturma eylemi düzenledi

Tunus'un eski Diyanet İşleri Bakanı Nourredine Khadmi yurt dışına çıkışının yedinci kez engellenmesi üzerine ailesiyle birlikte perşembe günü Kartaca uluslararası havaalanında oturma eylemi düzenledi.

Tunus’un eski Din İşleri Bakanı havaalanında oturma eylemi düzenledi

GERÇEK GÜNDEM -

2011-2014 yılları arsında Diyanet İşleri Bakanı olarak görev yapan Khadmi, Al Jazeera Arabic’e verdiği röportajda kısıtlamaların gereksiz olduğunu ve yasak kaldırılana kadar havaalanında oturma eylemine devam edeceğini söyledi.

Khadmi, yurt dışına çıkışının engellenmesi üzerine bunun ‘yetki ihlali olduğunu’ söyleyerek, “Bu, yasal ve anayasal seyahat hakkının ihlalidir. Seyahat hakkımı alana kadar havaalanından ayrılmayacağım." dedi.

TUNUS KRİZE GİRMİŞTİ

Tunus geçen yaz Cumhurbaşkanı Kais Saied’in, tüm muhalefeti devre dışı bırakması, parlamentoyu askıya alması, başbakanı görevden alması kısacası devletin kontrolünü ele geçirmesiyle siyasi bir krize girmişti.

Cumhurbaşkanı Kais Saeid keyfi seyahat yasaklarını yaygın bir şekilde kullanmaya devam ediyor.

Bugüne kadar hâkimler, iş insanları ve hükümet yetkilileri de dâhil olmak üzere 50’den fazla Tunuslunun yurt dışına çıkması engellendi.

Uluslararası Af Örgütü hakları grubuna göre, haziran ayında ise yetkililer üçten fazla muhalif politikacının seyahatini engelleyen yeni keyfi kısıtlamalar getirdi.

Khadmi, ‘kendisine karşı seyahat veya yasal soruşturma yapılmasını engelleyecek herhangi bir adli karar olmadığını’ belirterek, ailesiyle birlikte seyahat etmekte ısrar ettiğini ve bu yasağın kızının yurt dışındaki üniversite eğitimi de etkilediğini söyledi.