Ukrayna'da nükleer panik: Zaporijya füzelerle vuruldu, santralde tehlike devam ediyor

Ukrayna'da bulunan Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya NGS bombalandı. Rusya ve Ukrayna saldırılar için birbirini suçlarken, BM'den bölgedeki askeri faaliyetleri derhal sonlandırma çağrısı geldi

Ukrayna'da nükleer panik: Zaporijya füzelerle vuruldu, santralde tehlike devam ediyor

GERÇEK GÜNDEM - Ukrayna devlet enerji kurumu Energoatom, çevresinde çatışmaların devam ettiği Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nin bombalandığını açıkladı.

Energoatom'un açıklamasında santralin bulunduğu bölgenin beş kez vurulduğu belirtilirken, vurulan alanlardan birinin radyoaktif materyallerin depolandığı bölüm olduğu ifade edildi.

Açıklamada patlamalarda kimsenin zarar görmediği ve santraldeki durumun kontrol altında olduğu belirtildi.

Gün içerisinde Rusya devlet haber ajansı TASS, nükleer santralin iki kez vurulduğu haberini servis ederken, saldırıdan Ukrayna güçlerini sorumlu tuttu.

Santralin bulunduğu bölgeden dumanların yükseldiği belirtiliyor.

BM'DEN ÇATIŞMALARI DURDURMA ÇAĞRISI

Konuyla ilgili bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, taraflara santral yakınlarında askeri faaliyetlerini derhal durdurma çağrısı yaptı.

Guterres, Zaporijya'da oluşacak olası bir hasarın çok kötü sonuçları olacağını söyledi.

IAEA'DAN TARAFLARA UYARI

Bir süredir çevresinde çatışmaların devam ettiği Zaporijya NGS ile ilgili Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) da alarm seviyesini yükseltmiş durumda.

IAEA Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi geçtiğimiz hafta AP'ye verdiği röportajda santral çevresinde durumun tamamen kontrol dışında olduğunu söyledi.

"Nükleer güvenliğin tüm prensipleri ihlal edildi" diyen Grossi, "Risk aşırı derecede ciddi, aşırı derecede vahim ve tehlikeli" şeklinde konuştu.

NÜKLEER SANTRAL PATLAR MI, PATLARSA NE OLUR?

Birçok nükleer güç uzmanına göre Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nde bir patlama gerçekleşme ihtimali var ancak bunun kesinliğini kestirmek güç.

King's College araştırmacılarından Ross Peel, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada konuyla ilgili olarak, "Birden çok faktör bir araya gelirse, bir patlama mümkün olabilir. Ancak bunun olup olmayacağını ve olasını sonuçlarını belirtmek zor. Tamamen patlamanın nasıl gerçekleşeceğiyle ilgili" ifadelerini kullanıyor.

Nükleer güç uzmanları reaktör çekirdeğinde gerçekleşecek bir patlamadan daha çok santralin soğutma sistemlerinin zarar görmesinden çekiniyor. Zira böyle bir durumda santralde kontrolsüz bir ısınma, devamında ise erime ve yangın görüleceği tahmin ediliyor. Bunun da radyasyon sızıntısı ve yayılımına sebep olacağı öngörülüyor.

Nükleer santralin coğrafi konumu da olası bri radyasyon sızıntısının hızlıca tüm Avrupa kıtasına yayılması ihtimalini beraberinde getiriyor.

Herhangi bir patlama veya sızıntı durumunda bölgenin acilen tahliye edilmesi gerekeceği ve savaş koşullarında bunu gerçekleştirmenin zorlukları da endişe verici faktörlerin başında geliyor.

ZAPORİJYA NGS HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?

Zaporijya NGS, Avrupa'daki en büyük dünyada ise en büyük 10 nükleer santralden biri olarak biliniyor.

6 bin megawatt kapasitesi bulunan santral, yaklaşık dört milyon hanenin enerji ihtiyacını karşılıyor. Santral şu anda Ukraynalı personel tarafından idare ediliyor ancak Rus askerleri tarafından korunuyor.

Dnipro Nehri yakınlarında bulunan santral Kiev'e 550, Çernobil'e 525, Kırım'a ise 200 kilometre mesafede bulunuyor.

Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın santralin enerji üretimini Kırım'a bağlamak istediğini belirtirken, G7 ülkeleri ise Rusya'ya santrali Ukrayna'ya bırakma çağrısı yapıyor.

Etiketler
Ukrayna Rusya Ağrı Saldırı