Rapor: Latin Amerika'dan Avrupa'ya kokain ticaretinde Türkiye yeni ana geçiş noktası oluyor

InSight Crime'ın raporuna göre Türkiye, Latin Amerika'dan Avrupa'ya kokain ticaretinin yeni geçiş noktası olmuş durumda ve kokain pazarında Türk grupların ağırlığı giderek artıyor

Rapor: Latin Amerika'dan Avrupa'ya kokain ticaretinde Türkiye yeni ana geçiş noktası oluyor

GERÇEK GÜNDEM - Latin Amerikalı uyuşturucu kartellerinin Avrupa pazarına kokain kaçırdığı rotanın değiştiği ve Türkiye'nin yeni 'ana geçiş noktasına' dönüşmeye başladığı iddia edildi.

Latin Amerika ve Karayipler'de organize suç üzerine uzmanlaşmış, kar amacı gütmeyen bir gazetecilik kuruluşu olan InSight Crime'ın yayınladığı rapora göre, Avrupa'daki kokain pazarında son dönemde Türk grupların etkileri hissediliyor.

Raporda, "Avrupa'da hala İtalyan ve Arnavut mafyalarının ardından ikinci oyuncu konumunda olsa da, Türk gruplar daha küçük ama gelişmekte olan kokain pazarlarında liderliği ele geçiriyor. Güney Amerika'dan gelen toz Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Körfez'in petrol zengini devletlerine aktarılıyor" denildi.

InSight Crime'a göre Türk grupların kokain ticaretinde ana aktörlerden biri olmasının bazı sebepleri var. Bunlardan biri ise tecrübe.

Türk organize suç örgütleri uzun bir süredir eroin ticaretine liderlik ediyor ve Balkan rotası adı verilen bir rota üzerinden Afganistan'ın afyon tarlalarından çıkan uyuşturucu Avrupa'ya kadar aktarılıyor.

BAĞLANTILAR VE DENİZ TAŞIMACILIĞI ALTYAPISI

Türk grupları öne çıkaran faktörlerden birinin bağlantılar olduğu belirtilen raporda, Türk uyuşturucu kaçakçılarının 60'lı yıllardan itibaren derin yolsuzluk ağları kurdukları ve 80'lerde oluşturulan Balkan rotasının ardından Güney Amerikalı kartellerle tanıştıkları belirtiliyor.

Türk grupların Latin Amerika'da İtalyan mafyası gibi uzun yıllara dayalı yerel bağlantıları olmadığı ancak buna karşılık harika denilebilecek deniz taşımacılığı altyapısı nedeniyle kendi gemileriyle Avrupa'ya kokain taşıdıkları vurgulanıyor.

Türkiye'ye komşu bölgelerde uyuşturucuya olan talebin arttığına da dikkat çekilen raporda, son dönemde kilolarca kokainin Latin Amerika'dan Türkiye'ye götürülürken yakalandığı ifade ediliyor.

Etiketler
Muş Latin Amerika Türkiye