İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'tan 'enerji' toplantısı

İsrail, Yunanistan ve GKRY Dışişleri Bakanları enerji meselesini görüştü.

İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'tan 'enerji' toplantısı

İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanlarının, Atina'daki üçlü görüşmede, Ukrayna'daki savaşın ardından önemi artan enerji meselesini ele aldığı bildirildi.

Üçlü görüşme sonrası, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis ortak basın toplantısı düzenledi.

Dendias, üç ülkenin, enerji, ulaşım, sivil savunma, ekonomi ve ticaret gibi alanlardaki iş birliğinin derinleşmesine yönelik görüşmelerde bulunduklarını kaydetti.

Görüşmede, Ukrayna'daki savaş ve enerji konusuna da değinildiğini belirten Dendias, "Avrupa Birliği'nin (AB) enerji çeşitliliği sağlamasına ilişkin stratejisini ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikini ele aldık. Ayrıca, Euroasia elektrik hattı dahil olmak üzere elektrik enerjisini de konuştuk." dedi.

Lapid ise Ukrayna'daki savaş nedeniyle dünyanın zor zamanlardan geçtiğine dikkati çekerek, "Ukrayna'da savaş var. Bir kez daha güçlü, büyük bir ülke, küçük komşu bir ülkeyi sebepsizce işgal etti. Toprak bir kez daha masum insanların kanıyla ıslandı." diye konuştu.

Yunanistan, İsrail ve GKRY'nin bölgesel güvenlik konusu gibi temel sorunlarda iş birliği çabası içerisinde olduğunu ifade eden Lapid, "İş birliğimiz enerji piyasasına da vurgu yapıyor. Ukrayna'daki savaş, Avrupa'nın ve Orta Doğu'nun enerji piyasası yapısında değişiklik gerektiriyor. Bunun tehlikeleri var ancak değerlendirmemiz gereken fırsatları da var. Gelecek aylarda iş birliğimizin, başka ülkelerin de dahil olacağı şekilde genişlemesi için çaba harcayacağız." dedi.

Kasulidis de görüşmede enerji konusundaki iş birliği imkanlarının ele alındığını belirterek, "Ülkelerimiz, Avrupa'nın temiz enerji bulma çabasının bir parçası olmalıdır." diye konuştu.

Etiketler
Yunanistan İsrail Kıbrıs