Kuzey Kıbrıs’ta sosyal medyaya 'polis' denetimi; 'Türkiye’deki baskıcı rejimin uygulamalarını kopyalıyor'

Kıbrıs basını emniyette sosyal medya kullanıcılarına yönelik yeni bir tim oluşturulduğunu ve söz konusu kişilerin mercek altına alındığını yazdı.

Kuzey Kıbrıs’ta sosyal medyaya 'polis' denetimi; 'Türkiye’deki baskıcı rejimin uygulamalarını kopyalıyor'

Türkiye'de sosyal medyada adete cadı avına dönüşen operasyonların ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde sosyal medya denetimi gündeme geldi.

Haberi ‘Bugün Kıbrıs’ isimli haber sitesi duyurdu.

Gazete Duvar'dan Nikolaos Stelya'nın aktardığı habere göre, haber sitesi yeni gelişmeyi okuyucularına “Özgürlüklerin sistemli şekilde kısıtlanmaya çalışıldığı Kıbrıs’ın kuzeyi, Türkiye’deki baskıcı rejimin uygulamalarını kopyalamaya devam ediyor. Eskiden belirli kişiler takip edilirken şimdi tüm yurttaşlar mercek altında. Poliste kurulan timin başındaki kişi beğenmediği paylaşımların sahibini karakola çağırıyor” yorumuyla sunuyor.

FİKİR VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ UYARISI

‘Bugün Kıbrıs’a konuşan Kıbrıslı Türk hukukçu Öncel Polili, poliste böyle bir girişim olduğunu ifade ederek birden fazla kişiye görev verildiğini ve sosyal medya paylaşımlarını incelediklerini belirtti. “Polise çağrılan birçok insan ile ilgili dava açılacağına inanmıyorum çünkü suç işlemiş değiller” düşüncesini paylaşan Kıbrıslı Türk hukukçu, yeni uygulamayı “gözdağı verme girişimi” olarak nitelendirerek fikir ve ifade özgürlüğünün sınırlandırıldığına işaret etti.

Polili, “Daha önce belirli kişilere dava açarlardı, şu anda sokaktaki insanlara indiler. Zorlu bir süreç geliyor, diktatörlüğe adım kaldı” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI İLE RESTLEŞME

Sosyal medyaya polis denetimi ile ilgili gelişme Kıbrıs’ın kuzeyinde son dönemde cumhurbaşkanlığının muhalif kesimlerle karşı karşıya geldiği bir sürece denk geliyor.

Önceki dönemde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar muhalif kesimlerin sert eleştirilerinin odağında yer almış ve cumhurbaşkanlığı sert eleştirilere kanun nezdinde yanıt vermek için harekete geçmişti.

Etiketler
Kıbrıs Polis Şile Türkiye