Mayın kâbusu devam ediyor: Denizde ve kıyılarda tehlike ne kadar büyük?

İstanbul Boğazı'nın ardından bugün de İğneada açıklarında bir mayın tespit edildi. Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, bu mayınların Odessa açıklarından kopup geldiği iddiaları doğruysa bunun ciddi bir suç olduğunu söyledi

Mayın kâbusu devam ediyor: Denizde ve kıyılarda tehlike ne kadar büyük?

GERÇEK GÜNDEM - Cumartesi günü İstanbul Boğazı'nda bulunarak etkisiz hale getirilen mayının ardından ikinci bir mayın da bugün sabah saatlerinde Bulgaristan sınırına yakın bir bölgede bulunan İğneada'da bulundu.

Mayının SAS timleri tarafından emniyete alınarak etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Konuyla ilgili Gerçek Gündem'e konuşan Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, mayının beklenenden hızlı şekilde Boğaz'a ulaşmasına dikkat çekerken, "Medyaya yansıdığı kadarıyla ilk olarak 19 Mart'ta gündeme geldi. 400 küsür tanesinin bağlantılarından koparak sürüklendiği bilgisi paylaşıldı. Bunlar YAM ve YARM tipi mayınlar. YAM dediğimiz, sürüklenen mayınlar 20 kilo patlayıcı taşıyor. Çok büyük mayınlar değil. Ancak şuna dikkat etmek gerekiyor. 320 mil Odessa ile İstanbul arası mesafe. Saatte yarım mil hızla sürüklense 26 günde buraya geliyor, 1 mil hızla sürüklense 13 günde geliyor. Bu gelenler çok hızlı gelmiş durumda. Bu mayının künyesine bakılıp tam bir tespit yapılarak nereden geldiğinin anlaşılması gerekiyor"

"UKRAYNA TARAFINDAN GELEN MAYINLARSA CİDDİ BİR SUÇTUR"

Gürdeniz, mayınların söylendiği gibi Odessa'dan koparak gelen mayınlar olması durumunda Ukrayna' nın bu konuda bildirim yapmakta yükümlü olduğunu belirtirken, "Bunlar Ukrayna tarafı döktüğü mayınlarsa bu ciddi bir suçtur. 1907 Lahey Sözleşmesi bunu yasaklar. Bu Birinci Dünya Savaşı'ndan bile önce yapılmış bir sözleşmedir. Egemen ülke bu tip bir tehlikeyi bildirmekle yükümlüdür. Ukrayna'dan böyle bir açıklama hiç yok." şeklinde konuştu.

Karadeniz'in batısına sürüklenen mayınların uluslararası deniz ticaretine de darbe vurduğunu belirten Gürdeniz, "Rusya, Karadeniz'de deniz ulaşımının kesilmesini isteyecek son ülkedir. Boğaz'ın açık durması önemlidir. Günde 3 milyon varil Rus petrolü geçiyor. Boğaz trafiği yine kapatıldı. Bu ciddi bir maliyet getiriyor. Bu mayınlar şu an uluslararası deniz ticaretine risk teşkil ediyor" ifadelerini kullandı.

DENİZDE VE KIYILARDA TEHLİKENİN BOYUTU NEDİR?

Görülen tipte mayınların bir gemiye çarpması durumunda, geminin tipine göre batırabileceğini belirten Gürdeniz, "Şu ana kadar hiçbir patlama olmadı. 1907 sözleşmesine göre, mayınların kopması durumunda otomatik kolarak deaktif olmasını sağlayacak mekanizmaları olur. Belki de bu mekanizma çalışıyor. Hiçbir patlama görmediğimize göre bu mekanizmaların çalıştığını varsayabiliriz. Ama 20 kiloluk bir patlayıcı suyun altında patlarsa gemiyi, bir balıkçı teknesini rahatça batırır." şeklinde konuştu.

Gürdeniz ayrıca mayınların yalı tipi bir binaya, bir kıyıya demirli tekneye veya kıyı tesisine çarpması durumunda ciddi bir hasar verme potansiyeli taşıdığını belirtti.

Etiketler
İstanbul İstanbul Boğazı