Rusya yaptırımlara nasıl yanıt verecek? İşte doğal gaz vanaları kapatılırsa etkilenecek ülkeler...

Ukrayna'yı işgal eden Rusya yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. Rusya'nın yaptırımlara yanıt vermek için doğal gaz vanalarını kapatabileceği yorumları yapıldı.

Rusya yaptırımlara nasıl yanıt verecek? İşte doğal gaz vanaları kapatılırsa etkilenecek ülkeler...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanımasının ardından emrini verdiği askeri operasyon ile başlayan işgalin 9'uncu gününe girildi.

Rusya saldırıların ardından başta ABD ve Batı’nın ağır ekonomik yaptırımlarına maruz kaldı. Ancak tüm Avrupa'nın merak ettiği ise, Vladimir Putin yaptırımlara Rus gazını taşıyan boru hatlarını kapatarak yanıt verirse ne olur?

RUSYA YAPTIRIMLARA YANIT VERECEK Mİ?

Rusya'ya yönelik yaptırımlar ağırlıklı olarak bankalara oldu. Bu durumun uzun vadede Rus ekonomisine büyük hasar vermesi planlanıyor.

Siyasi uzmanlara göre, Rusya bir ihtimal bu yaptırımları Avrupa’ya giden doğalgazı keserek verebilir.

RUSYA DOĞAL GAZI KESERSE HANGİ ÜLKELER ETKİLENİR?

Hali hazırda Rusya topraklarından Avrupa’ya üç ana hattan doğalgaz akışı sağlanıyor. Birinci hat Ukrayna üzerinden Avrupa’ya taşınan gaz hattı, ikincisi yamal boru hattı ve üçüncüsü kuzey akım boru hattı.

Rus Gazprom'un doğalgazı kesmesi Avrupa'nın enerji sistemlerini hasara uğratacağı gibi, enerji fiyatlarının da patlamasına neden olabilir. Rus gazının kesilmesi durumunda bundan ilk etapta en çok etkilenecek olan Slovakya, Avusturya, Almanya ve İtalya.

Almanya hem Ukrayna üzerinden gazın bir bölümünü hem de Rusya ile doğrudan kuzey akım hattı ile doğal gazı alıyor. Bir diğer ihtimal ise Rusya’nın sadece Ukrayna üzerinden Avrupa’ya giden gazı kesmesi. Analistlere göre bu, diğer seçeneğe oranla daha olası bir senaryo. Böylelikle Rusya Ukrayna ve AB’ye kendi durumunu dikte etme yolunda hakimiyet kurabilir.

Yıllık 40 milyar küp doğal gazı Avrupa’ya taşındığı bu hattan Almanya yıllık kullanımının yarısını karşılıyor. Ancak iyi haber, Avrupa’nın enerji sistemi geçmişte olduğundan daha dirençli. Yoğun gaz bağlantı ağı, artık önceden izole edilmiş ülkeleri birbirine bağlıyor.

Rekabet yanlısı önlemler de Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığını azaltıyor. Bir diğer direnç kaynağı da Avrupai ülkelerinin depolarında tuttuğu gaz miktarları. Bu en kötü durum senaryosunda uzun vadede avrupa'ya gazı kesmenin bedeli Rusya uçun çok daha ağır olacak.

Bu nedenle Rusya’nın, Avrupa’ya giden gazın kesilmesine yanaşmayacağı belirtiliyor. Bunun önemli iki sebebi bulunuyor. Birincisi, Rusya güvenilir tedarikçi rolünü zedelemek istemiyor. Doğal gazın satılmasına gelecekte de ihtiyacı bulunuyor. İkinci faktör de doğalgazın, Rus ekonomisinin en büyük kalemlerinden birini oluşturması.

Ve son olarak, 2009 yılındaki doğalgaz fiyatı konusundaki anlaşmazlıktan bu yana, Kırım’ın işgali de dahil birçok kriz sırasında Rus gazının Avrupa’ya akışı durmamıştı.

Etiketler
Rusya Ukrayna