Rusya işgalinin dokuzuncu günü: Çatışmalar devam ediyor, Kiev direnişe hazırlanıyor

Ukrayna-Rusya krizinde Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya'nın kontrolünün Rusya'ya geçtiği duyuruldu. Kiev'e bağlı bölgelere hava saldırıları sürerken birçok kentte de çatışmalar devam ediyor.

Rusya işgalinin dokuzuncu günü: Çatışmalar devam ediyor, Kiev direnişe hazırlanıyor

GERÇEK GÜNDEM - Rusya'nın ABD ve NATO'yla yaşadığı gerilimde yeni bir perde açarak başlattığı Ukrayna'yı işgal hareketi dokuzuncu gününe girdi. Saldırılar sürerken gözler, dün gece yangın çıkan Zaporijya nükleer santraline çevrildi.

Çatışmaların yaşandığı Energodar kentinde bulunan Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya'nın çevresinde çıkan yangın söndürülürken radyasyon seviyesinde yükselme olmadığı aktarıldı. Ukraynalı yetkililer, Rus güçlerinin santrali ele geçirdiğini duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Moskova'yı 'nükleer terör' yaratmakla suçladı.

Gelişmeler, Gerçek Gündem'in canlı takibinde:

23.34 - Ukrayna’da Nikolaev yakınlarındaki Kulbakino Havaalanı, Ukrayna askerlerinin operasyonlarının ardından Ruslardan geri alındı.

23.34 - Başkent Kiev'de yeniden siren sesleri duyuluyor.

20.41 - RIA haber ajansının bildirdiğine göre, Rusya'nın Cenevre'deki Daimi Temsilcisi Gennady Gatilov, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları arasında önümüzdeki hafta Türkiye'de bir toplantı düzenleme önerisini memnuniyetle karşıladı.

19.06 - Başkent Kiev'de yeniden siren sesleri duyuluyor.

17.40 - Rusya Devlet Başkanı Putin, Almanya Başbakanı Scholz’a Rusya ile Ukrayna arasında hafta sonu üçüncü tur görüşmelerin yapılacağının öngörüldüğü bilgisini verdi.

16.11 - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın bundan sonra Ukrayna ile ilgili NATO toplantılarına katılacağını, NATO'nun Gürcistan ve Bosna Hersek'te eğitim ve destek faaliyetlerini artıracağını söyledi.

14.55 - Kremlin'den Ukrayna'da devam eden çatışmalarla ilgili yeni açıklama:

Bundan sonra ne olacağı Ukrayna'nın tavrına bağlı. Ukrayna tarafına çözümün nasıl olacağını anlattık.

14.30 - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni bir açıklama yaptı. Putin, Rusya'nın tüm ekonomik yükümlülüklerini yerine getirecek güçte olduğunu belirtirken, diğer ülkelere de Rusya ile ilişkileri normalleştirme çağrısı yaptı.

13.50 - Rusya devlet haber ajansı TASS, Kuzey Akım 2'nin yapımını üstlenen şirketin iflasını açıkladığını belirtti.

13.00 - Çernigiv Valiliğinden yapılan açıklamada, Rus ordusunun dün şehirdeki sivil yapılara düzenlediği hava saldırısında 8'i kadın 47 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Açıklamada, 18 kişinin ise yıkılan binaların enkazından kurtarıldığı kaydedildi.

12.2o - ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “NATO savunma amaçlı bir ittifaktır. Biz çatışma istemiyoruz. Ama çatışma bize gelirse buna hazırız." dedi.

12.00 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, doğrudan Rusya halkına seslenerek savaşa karşı sokağa çıkma çağrısı yaptı.

Zelenskiy ayrıca, sadece uçuşa yasak bölgede oluşturulmasının Rusya'nın nükleer altyapıyı bombalamasını engelleyeceğini söyledi.

11.40 - İtalya Başbakanı Draghi: Rusya'nın nükleer santrale yömelik düzenlediği saldırı herkesin güvenliğine yapılan bir saldırıdır.

11.00 - Rusya’da, ABD merkezli Radyo Svoboda, İngiliz yayın kuruluşu BBC Rusça ve merkezi Letonya’da bulunan Meduza’nın internet sitelerine erişim engellendi.

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumunun (Roskomnadzor) internet sitesinde yer alan ve kısıtlama uygulanan sitelerin bulunduğu liste güncellendi.

Buna göre, listeye Radyo Svoboda, BBC Rusça ve Meduza’nın internet siteleri eklenirken, Rusya’da söz konusu sitelere erişim engellendi.

ORBAN: YAPTIRIMLARI DESTEKLİYORUZ ANCAK KAÇINILMAZ ETKİLERİ OLACAK

10.16 - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le iyi ilişkileriyle bilinen Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Avrupa'nın yaptırım kararlarına desteği sürüyor.

Aşırı sağcı lider Orban, ülkenin resmi radyosuna yaptığı bugün açıklamada, Macaristan'ın Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya yaptırımlarını desteklediğini ancak ülke ekonomisinin de bu yaptırımlardan kaçınılmaz olarak etkileneceğini söyledi.

Hükümetin yaptırım kararlarının ülkedeki etkisini azaltmaya çalıştığını belirten Orban, "Yaptırımlar iki ucu keskin bir silah olduğu için bir bedeli var ve bu bedeli kısa vadede ödeyeceğiz" dedi.

NATO ÜLKELERİNİN DIŞİŞLERİ BAKANLARI BRÜKSEL'DE

10.05 - Belçika'nın başkenti Brüksel'de Olağanüstü NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı bugün yapılacak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da toplantı için Brüksel'e gitti. Reuters, Brüksel'deki NATO karargahından anlık şu görüntüyü paylaştı:

Rusya işgalinin dokuzuncu günü: Çatışmalar devam ediyor, Kiev direnişe hazırlanıyor - Resim : 1

YANGIN ÇIKAN NÜKLEER SANTRALİN KONTROLÜ RUSYA'DA

09:50 - Ukraynalı yetkililer, Rusya güçlerinin Zaporijya nükleer santralini ele geçirdiğini açıkladı.

MOSKOVA BORSASI BUGÜN DE İŞLEMLERE KAPALI

08.56 - Moskova Borsası'nın bugün de işlemlere açılmayacağı duyuruldu. Moskova Borsası'ndan yapılan yazılı açıklamada, piyasalardaki işlemlere 'mevcut durum' nedeniyle bugün de devam edilmeyeceği belirtildi.

AIRBNB RUSYA VE BELARUS'TA FAALİYETLERİNİ DURDURDU

08:15 - Airbnb’den yapılan açıklamada “Son düzenlemeler nedeniyle Airbnb artık Rusya ve Belarus’taki belirli finans kurumlarına bağlı işlemleri gerçekleştirememektedir. Bu durum hâlihazırda devam etmektedir. Konuyla ilgili daha fazla bilgi edindikçe size de daha fazla rehberlik sağlayacağız” ifadeleri kullanıldı.

ZELENSKİY: AVRUPA'NIN SONU OLUR

06:18 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus askeri birliklerin Zaporijya Nükleer Santralı’na saldırılarının durdurulması gerektiğini belirterek bir patlama olması halinde bunun, Avrupa’nın sonu olacağını söyledi.

Zelenskiy, Rus birliklerinin Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki çatışmalar ve çıkan yangına ilişkin sosyal medya hesabından video ile açıklamalarda bulundu.

Santralin Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olduğuna dikkati çeken Zelenski, “Avrupa artık uyanmalı. Avrupa’nın en büyük nükleer santrali yanıyor. Şu anda Rus tankları nükleer üniteleri vuruyor. Bu tanklar, termal araçlarla donatılmış. Yani onlar nereye ateş ettiğini biliyor. Onlar bunun için hazırlandılar” ifadelerini kullandı.

04:50 - Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, yangının santralın dışında çıktığı belirtilerek üçüncü güç ünitesinin birleşik güç sisteminden bağlantısının kesildiği kaydedildi. Yangının kontrol altında olduğu belirtilen açıklamada, “Yangın nükleer santralın dışında, eğitim binasında çıktı” ifadesine yer verildi.

Zaporijya Nükleer Santralı Basın Servisi yetkilisi Andrey Tuz, yangının çıktığı santral alanında radyasyon seviyesinde bir değişiklik olmadığını duyurdu

03:57 - Ukrayna’da Rus güçlerinin yaklaştığı Avrupa’nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalar sonucu yangın çıktığı bildirildi.

Santralin güvenlik kameralarının YouTube üzerinden yapılan canlı yayınında, gece saatinde santral sahasında patlamalar ve karşılıklı mermi atış ışıkları görüldü. Patlamaların ardından santral bölgesinden dumanların çıktığı kameraya yansıdı.

Santralin bulunduğu Enerhodar Belediye Başkanı Dmitriy Orlov yaptığı açıklamada, santrale saldırılara bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.

Zaporijya Nükleer Santrali basın servisinden yapılan açıklamada, santral sahasında yangın çıktığı bildirildi. Ancak yangının santralin tam olarak neresinde, hangi boyutta çıktığına ve akıbetine dair bir açıklama yapılmadı.

‘PATLARSA ÇERNOBİLDEN 10 KAT DAHA BÜYÜK BİR TEHDİT ORTAYA ÇIKAR’

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise “Zaporijya Nükleer Santrali patlarsa, Çernobil’den 10 kat daha büyük bir tehdit ortaya çıkar” açıklamasını yaptı.

‘Zaporijya Nükleer Santrali’ne her yönden ateş açtığını söyleyen’ Kuleba, ‘Rus ordusunun ateşi derhal durdurması ve itfaiyecilerin güvenliğini sağlaması gerektiğini’ ifade etti.

‘RADYASYON SEVİYESİNDE BİR DEĞİŞİKLİK OLMADI’

Yangının çıktığı santral alanında radyasyon seviyesinde bir değişiklik olmadığını duyuran Zaporijya Nükleer Santrali Basın Servisi yetkilisi Andrey Tuz, santral personelinin güvenliğin sağlanması için gerekenleri yaptığını aktardı.

Zaporijya Bölgesi Askeri İdare Başkanı Aleksandr Strauh ise yangının söndürülmesi için itfaiyecilerin santral sahasına girmesine izin verildiğini belirtti.

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, yangının santralin dışında çıktığı belirtilerek üçüncü güç ünitesinin birleşik güç sisteminden bağlantısının kesildiği kaydedildi.

Yangının kontrol altında olduğu belirtilen açıklamada, “Yangın nükleer santralin dışında, eğitim binasında çıktı” ifadesine yer verildi.

Rus tanklarının, dün akşam saatlerinde santralin yakınındaki bir kasabaya girdiği belirtilmişti.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK NÜKLEER SANTRALİ

Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa’nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biri olarak biliniyor. Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde ülkenin kuzeyindeki Rus güçleri Çernobil Nükleer Santrali’nin kontrolünü ele geçirmişti.

Ülkedeki 4 tesiste 15 faal nükleer reaktöre sahip olan Ukrayna, kullanılan elektriğinin yaklaşık yarısını bu santrallerden sağlıyor. ABD, Rus ordusunun Kiev merkezine 25 kilometre uzaklıkta olduğu açıkladı.

S&P BİR KEZ DAHA RUSYA'NIN KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜ

02:30 - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Rusya‘nın kredi notunu bir haftada ikinci kez düşürdü. Rusya’nın uzun vadeli döviz cinsinden “BB+” ve yerel para cinsinden “BBB-” olan kredi notlarını “CCC-“ye indirdi.

01:54 - Rusya’daki Facebook kullanıcıları siteye girmek istedikleri zaman ‘Bu siteye ulaşılamıyor’ uyarısıyla karşılaşıyor.

KİEV'DE PATLAMA SESİ

01:47 - Rusya’nın operasyonlarını sürdürdüğü Ukrayna’nın başkenti Kiev’de büyük bir patlama sesi duyuldu.

01:30 - Rusya’da, Ukrayna ile savaşın durdurulması ve barışın sağlanması için protesto eylemleri devam ediyor. Başta başkent Moskova ve St. Petersburg olmak üzere çeşitli kentlerde Rusya-Ukrayna savaşına karşı izinsiz protesto eylemlerine yüzlerce kişi katıldı.

Polisin sıkı önlem aldığı Moskova merkezindeki Manejnaya meydanında toplanan kalabalık, savaş karşıtı pankartlar açtı ve slogan attı. Rus hükümetinden Ukrayna’daki savaşı durdurması ve barışı sağlaması talebinde bulunan eylemciler, St. Petersburg’daki Nevskiy Caddesi’nde de toplandı.

Çoğu genç yaşta olan eylemcilere, polis müdahalede bulundu. Moskova ve St. Petersburg’un yanı sıra Rusya’nın 20 kentinde düzenlenen izinsiz protesto eylemlerinde, yaklaşık 350 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Ülke genelinde 24 Şubat’tan bu yana düzenlenen savaş karşıtı eylemlerde, 8 bin 100’den fazla kişinin gözaltına alındığı ifade ediliyor.

Etiketler
Ukrayna Kiev Rusya