Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin sekizinci günü: Ukrayna şehirlerinde çatışmalar sürüyor, ikinci görüşmeden 'insani koridor' çıktı

Rusya Savunma Bakanlığı Herson'un kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladı. Kremlin, Ukrayna ile müzakerelerin bugün Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini bildirdi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin sekizinci günü: Ukrayna şehirlerinde çatışmalar sürüyor, ikinci görüşmeden 'insani koridor' çıktı

Rusya'nın ABD ve NATO'yla yaşadığı gerilimde yeni bir perde açarak başlattığı 'Ukrayna işgali' sekizinci gününe girdi. Taraflar arasında bugün yapılması beklenen ikinci tur görüşme öncesinde Rus ordusu baskıyı artırıyor.

Ukrayna'nın güneyindeki kentlerden Herson düştü. Uluslararası ajansların aktardığına göre kent artık tamamen Rus kontrolünde. Şehrin belediye başkanı, Rusların sabah saatleri itibariyle konsey binasına girmeye çalıştığını belirtti.

Gelişmeler, Gerçek Gündem'in canlı takibinde:

22.15 - ABD, Kremlin Sözcüsü Peskov ve 19 oligark, aile üyeleri ve şirketlerini yaptırım listesine dahil etti.

21.48 - Beyaz Saray, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin çağrısına yanıt vererek, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının Rusya ile savaşa yol açabileceği gerekçesiyle bu adımı atmayacaklarını bildirdi.

21.07 - Ukrayna-Rusya heyetleri, tahliyelerin yapılacağı bölgelerde geçici ateşkesin sağlanması konusunda anlaştı.

20.40 - Ukrayna ve Rusya arasındaki görüşmelerin ikincisi sona erdi. Görüşmelerin üçüncüsünün de yapılacağı bildirildi.

Görüşmede sivillerin tahliyesi için insani koridor oluşturulması kararı çıktı.

19.43 - Ukrayna’nın Mariupol ve Okhtyrka kentlerine Rus saldırıları devam ediyor

18.22 - Zelenskiy: Savaştan önce yaptırımların (Rusya'ya) uygulanması için yalvardımUkrayna'ya verilen destek için teşekkür ediyorum ama çok geç. Bunu önceden yapabilseydik çocuklar ölmezdi. Dünya kendi gücünü göstermeliydi

18.11 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Rus annelere seslendi: Anneler lütfen gelin çocuklarınızı alın. Gencecik insanların yeri morglar olmamalı.

17.52 - Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin ikinci turu Belarus sınırındaki Brest'te başladı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin sekizinci günü: Ukrayna şehirlerinde çatışmalar sürüyor, ikinci görüşmeden 'insani koridor' çıktı - Resim : 1

17.25 - İngiltere Savunma Bakanlığı, Rus askerlerinin Ukrayna'da hangi bölgelere kadar girdiğini gösteren bir harita yayımladı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin sekizinci günü: Ukrayna şehirlerinde çatışmalar sürüyor, ikinci görüşmeden 'insani koridor' çıktı - Resim : 2

16.20 - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la yaptığı 90 dakikalık konuşmada, Ukrayna’daki “askeri operasyonların her durumda başarılacağını” söylediği belirtildi.

Putin'in “Ukraynalı milliyetçilerle mücadelemi sürdüreceğim” dediği aktarıldı.

15.40 - Odessa'da Estonya'ya ait bir kargo gemisi mayına çarparak battı. Mürettebattan 4 kişinin kayıp olduğu açıklandı.

UKRAYNA HEYETİ YOLA ÇIKTI

15.00 - Ukrayna Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Ukrayna heyetinin Rusya'yla görüşmeler için helikopterle yola çıktığını açıkladı. Ukrayna heyetinden Davyd Arakhamia, görüşmelerin iki saat içinde başlayacağını ve Kiev'in, diğer konulara geçmeden önce insani koridorlar açılması konusunu konuşmayı planladığını söyledi.

13.50 - Ukrayna'nın Karadeniz'deki kenti Nikolayev'de bulunan Olvia Limanı'nda, Bangladeş'e ait bir kargo gemisine füze isabet etti. Bangladeş hükümetinden bir yetkili, bir mürettebatın öldüğünü açıkladı.

12.30 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Nükleer savaş olasılığı Rusya tarafından değil, NATO ve Ukrayna tarafından yürütülüyor. Bize karşı savaşmayı istiyorlarsa bunu iyi düşünmeliler

11.30 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da toplam 1612 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini belirtti.

Konaşenkov, "Operasyonun başlamasından bu yana toplam 1612 askeri altyapı tesisi imha edildi. Bunların arasında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait 62 komuta ve iletişim merkezi, 39 'S-300' hava savunma sistemi, 'Buk M-1' ve 'Osa', 52 radar istasyonu bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Konaşenkov, Ukrayna ordusuna ait toplam 62 uçak, 606 tank ve zırhlı araç, 67 çok namlulu roketatar, 227 havan topçusu, 405 özel askeri araç ve 53 insansız hava aracının (İHA) imha edildiği bilgisini paylaştı.

11.10 - BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen verileri paylaştı.

Buna göre, 24 Şubat-2 Mart arasında yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere 1 milyonun üzerinde mülteci Ukrayna'dan komşu ülkelere geçti.

Polonya'ya 505 bin 82, Macaristan'a 139 bin 686, Moldova'ya 97 bin 827, Slovakya'ya 72 bin 200, Romanya'ya 51 bin 261, Rusya'ya 47 bin 800, Belarus'a 357 ve diğer Avrupa ülkelerine ise 88 bin 147 mülteci geçiş yaptı.

KİEV TREN İSTASYONUN YAKININA FÜZE DÜŞTÜ

10.15 - Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, Rusya'nın attığı füzenin, Kiev'in merkezinde yer alan Güney Tren İstasyonu ile Ibis Otel arasına düştüğü bildirildi.

Saldırıda can kaybı olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, şehre sıcak su hattı taşıyan boruların vurulduğunu, Kiev'in bir bölümünde halkın ısınma imkanlarını kaybetmiş olabileceğini belirtti.

09.05 Rusya güçlerinin Ukrayna’ın en büyük nükleer enerji santralini kuşatması Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nda (IAEA) endişe yarattı.

IAEA Genel Direktörü Rafael Grossi, Rusya hükümetinin ajansı, Ukrayna’nın güney doğusundaki, ülkenin en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük nükleer enerji tesisinin bulunduğu bölgeyi ele geçirdiği konusunda uyardığını söyledi.

RUSYA MERKEZ BANKASI DÖVİZ ALIMLARINA YÜZDE 30 KOMİSYON KOYDU

08.56 - Rusya Merkez Bankası, vatandaşlarının ellerindeki rubleyi satmasını önlemek için döviz alışlarına yüzde 30 komisyon getirdi. Reuters’ın haberine göre kurum yorum taleplerine yanıt vermedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün yaptığı açıklamada rublenin değer kaybının önüne geçmek için Rusların yurt dışına para göndermesini engellemek gibi önlemler alacaklarını açıklamıştı.

07.43 - Electronic Arts (EA) oyun şirketi Rusya milli takımı ve Rus kulüplerini, dünyanın en popüler bilgisayar oyunları arasında yer alan FIFA 22'den çıkardığını açıkladı.

ANONYMOUS'UN İDDİASI: 'ZELENSKİY'E SUİKAST DÜZENLENECEK'

07.33 - Anonymous, Ukrayna lideri Volodomir Zelenski'ye suikaste uğrayacağını ve saklanması gerektiğine dair bilgiyi bizzat bir Rus istihbarat ajanının verdiğini iddia etti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin sekizinci günü: Ukrayna şehirlerinde çatışmalar sürüyor, ikinci görüşmeden 'insani koridor' çıktı - Resim : 4

BM: BİR MİLYONDAN FAZLA İNSAN UKRAYNA'DAN AYRILDI

07.12 Birleşmiş Milletler, işgalin geçen hafta perşembe günü başlamasından bu yana Ukrayna'dan bir milyondan fazla insan ayrıldığı açıklandı.

06.27 - Herson kenti düştü. Şehrin belediye başkanı, Rusların sabah saatleri itibariyle konsey binasına girmeye çalıştığını belirtti. Belediye başkanı ve ABD istihbaratı ise Rusların, kentin tamamını ele geçiremediğini iddia etti.

ZELENSKİY: 9 BİN RUSYA ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

02.20 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bir haftada yaklaşık 9 bin Rusya askerinin öldürüldüğünü söyledi.

Ukraynalılar için bunun “Vatanseverlik Savaşı” olduğunu belirten Zelenskiy “Bunların nasıl başladığını hatırlıyoruz ve işgalciler için nasıl sonlandıklarını biliyoruz. Nereye giderlerse gitsinler, her yerde yok edilecekler. İşgalciler Ukraynalılardan cevabını alacak" dedi.

HARKOV'DAKİ RUS BOMBARDIMANINDA BİR AGİT PERSONELİ ÖLDÜ

02.15 - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Ukrayna Özel Gözlem Misyonunda görevli bir personelinin, Rus ordusunun Harkov'a düzenlediği bombardımanda öldüğünü açıkladı.

AGİT’ten yapılan yazılı açıklamada, Maryna Fenina isimli çalışanın, dün Harkov’da düzenlenen bombardımanda hayatını kaybettiği bildirildi. Açıklamada, AGİT Dönem Başkanı ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau Rau, "Maryna, savaş bölgesi haline gelen bir şehirde ailesi için erzak temin ederken öldürüldü. Harkiv'de ve Ukrayna'nın diğer şehir ve kasabalarında füzeler, mermiler ve roketler konutları ve şehir merkezlerini vuruyor, kadın, erkek ve çocuklar gibi masum sivilleri öldürüyor ve yaralıyor" dedi.

39 ÜLKE UKRAYNA'DA İŞLENEN SUÇLAR İÇİN ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ'NE BAŞVURDU

02.00 - Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, aralarında İngiltere, Fransa ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu taraf 39 ülkeden, Ukrayna'da işlenen suçların soruşturulması için başvuru aldıklarını duyurdu.

Han, ülkelerden gelen bu başvurularla Ukrayna'daki savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım suçuna ilişkin delillerin toplanmaya başladığını kaydetti.

Başvuruların ardından doğrudan soruşturmaya başlayacak Başsavcı Han, soruşturmalarının etkili şekilde devam edebilmesi için devletleri UCM'yle iş birliğine davet etti.

Etiketler
Belarus Kremlin Ukrayna