İspanya'da 9 sol partiden ortak bildiri: Karadeniz'e asker göndermeyin, NATO'dan ayrılın

İspanya'da aralarında koalisyon ortağı Podemos'un da olduğu 9 sol parti ortak bir bildiri yayınlayarak, İspanyol askerlerinin Karadeniz ve Bulgaristan'daki NATO gücüne gönderilmemesini ve ülkenin NATO üyeliğinin sonlandırılmasını istedi

İspanya'da 9 sol partiden ortak bildiri: Karadeniz'e asker göndermeyin, NATO'dan ayrılın

GERÇEK GÜNDEM - İspanya'da koalisyon ortağı Unidas Podemos ve sekiz diğer sol parti ortak bir manifesto yayınlayarak, İspanya'nın NATO'nun Karadeniz ve Bulgaristan'daki görev gücüne katılmasına karşı çıktı.

9 sol parti ayrıca Başbakan Pedro Sanchez'i İspanya'nın NATO üyeliğini sonlandırmaya çağırdı.

Unidas Podemos, Izquierda Unida, En Comú Podem, Alianza Verde, Bildu, BNG, CUP, Más País-Equo ve Compromis, ortak bildiriye imza atan partiler oldu.

Podemos'un kurucusu ve eski lideri Pablo Iglesias, Avrupa'nın Karadeniz'de olası bir çatışmaya katılmasının gerekli olup olmadığının sorgulanması ihtiyacına dikkat çekerken, Rusya'yla olası bir çatışmadan kaçınılması uyarısında bulundu.

Iglesias, Avrupa toprağında nükleer silaha sahip bir ülkeyle çatışmaya girmenin AB'nin en ufak bir çıkarı bile olmadığı söyledi.

"İspanya halkı aptal değil" diyen Iglesias, NATO'nun ABD çıkarlarını korumak için kurulmuş bir askeri ittifak olduğunu sözlerine ekledi.

İspanya hükümeti geçtiğimiz cumartesi günü, NATO misyonu çerçevesinde Blas de Lezo fırkateynini Karadeniz'e gönderme kararı almıştı. Madrid yönetimi ayrıca 4-6 Eurofighter uçağını şubat ayından itibaren Bulgaristan'da konuşlandırmayı planlıyor.

İspanya, Mayıs 1982'de NATO'ya katılmış, Mart 1986'da yapılan referandumda halkın yüzde 56,85'i NATO üyeliğinden yana oy kullanmıştı.

Etiketler
Koalisyon NATO İspanya Karadeniz