Avrupa'nın Omicron noeli: Vakalar rekor kırdı, kısıtlamalar geri döndü

Avrupa genelinde birçok ülkede Omicron varyantının dominant hale gelmesiyle birlikte, günlük vaka sayılarında rekorlar kırılırken, yaz başında kaldırılan kısıtlamalar da geri dönmeye başladı

Avrupa'nın Omicron noeli: Vakalar rekor kırdı, kısıtlamalar geri döndü

GERÇEK GÜNDEM - Avrupa'yı etkisi altına alan Omicron varyantı kıtayı bir kez daha koronavirüs pandemisinin merkez üssüne çevirdi.

Birçok ülkede vaka sayılarında günlük rekorlar yeni seviyelere ulaşırken, geçtiğimiz yaz başında parça parça kaldırılan kısıtlamalar da geri dönmeye başladı.

Pandeminin başından bu yana 89 milyon vaka ve 1,5 milyon can kaybı görülen Avrupa'da Omicron'un dominant varyant olması endişeleri bir kez daha artırdı.

DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge'ye göre, Avrupa genelinde artan vakalar nedeniyle birçok ülkenin sağlık sistemi çökmenin eşeğine geldi ve hükümetlerin yaklaşan 'fırtınayı' durdurmak için yeni önlemler alması gerekiyor.

ALMANYA VE PORTEKİZ NOEL'İ BEKLİYOR

"Koronavirüs Noel tatili yapmıyor" ifadeleriyle yeni önlemleri duyuran Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkede 28 Aralık'tan sonra 10 kişiden fazla kişiyi içeren toplanmaların yasaklanacağını ve gece kulüplerinin kapatılacağını duyurdu.

Almanya'da ayrıca bu tarihten itibaren tüm futbol karşılaşmaları seyircisiz oynanacak.

Portekiz ise benzer şekilde 26 Aralık'tan itibaren tüm bar ve gece kulüplerini kapatarak, 9 Ocak'a kadar evden çalışmayı zorunlu hale getiriyor. Ülkede tüm toplanmalar ise 10 kişiyle sınırlı tutulacak.

İNGİLTERE'DE YENİ KISITLAMA YOK

Günlük vakaların 100 bin seviyesini geçtiği İngiltere'de ise Başbakan Boris Johnson, Noel öncesinde herhangi bir yeni kısıtlama olmayacağını açıkladı.

Ancak İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda sosyal toplanmaları kısıtlayıcı kararlar aldılar.

Ayrıca İngiltere'de karantina süresi de 10 günden 7 güne indirildi.

FİNLANDİYA'DA AKŞAM YASAĞI BAŞLIYOR

Vaka sayılarının rekor seviyede olduğu bir başka ülke olan Finlandiya'da tüm restoran ve barlar 24 Aralık'tan itibaren akşam 22.00'de kapanacak. 28 Aralık'tan itibaren ise 3 hafta süreyle restoranların kapanma saati 18.00'e çekilecek.

Ülke ayrıca AB'den gelen yolcular için negatif Kovid testini zorunlu kılıyor.

Sağlık sistemi üzerindeki yükün arttığı yönünde uyarılar yapılan İsveç'te ise barlar, kafeler ve restoranların sadece oturarak müşteri kabul etmesine yönelik yeni bir düzenleme yapıldı.

İspanya ise bugün Başbakan Pedro Sanchez'in bölgesel liderlerle yapacağı toplantının ardından yeni tedbirleri açıklayacak.

Etiketler
Rekor