Omicron'u ilk tespit eden Güney Afrikalı doktor anlattı: Semptomlar sıra dışı

Koronavirüsün Omicron varyantını ilk tespit eden Güney Afrikalı doktor Angelique Coetzee, hastalarının yaşadığı semptomları anlattı.

Omicron'u ilk tespit eden Güney Afrikalı doktor anlattı: Semptomlar sıra dışı

Dünyayı yeniden alarma geçiren ve birçok ülkeye seyahat kısıtlamalarını geri getiren 'Omicron' varyantının semptomlarının 'sıra dışı ama hafif' olduğu belirtildi. Varyantı ilk tespit eden Güney Afrikalı doktor Angelique Coetzee, Omicron'un yaşlılar ve aşı yaptırmamış kişiler için tehlikeli olabileceğini söyledi.

'ÇOK FARKLI VE HAFİF'

Güney Afrika Tıp Birliği'nin (SAMA) başkanı olan Coetzee, varyantı ilk olarak kendisinin Pretoria'daki kliniğinde 'tuhaf' semptomlar gösteren hastalarda fark ettiğini anlattı.

İngiliz gazetesi Daily Telegraph'a konuşan Coetzee, "Semptomları daha önce tedavi ettiğim hastalara kıyasla çok farklı ve hafifti" dedi.

'ÇOĞUNLUĞU GENÇ ERKEKLERDİ'

Coetzee, dört kişilik bir ailenin aşırı yorgunluk başta olmak üzere bazı semptomları gösterirken pozitif çıkmaları sonrasında ülkenin aşı danışma kurulunu 18 Kasım'da uyardığını, Omicron'un da bu süreçte tespit edildiğini anlattı. Bugüne dek yeni varyanta yakalanan yaklaşık 24 hasta tespit ettiklerini belirten Coetzee, bu kişilerin çoğunluğunun genç erkekler olduğunu söyledi.

'TAT VE KOKUDA SORUN YOK, HAFİF ÖKSÜRÜK VAR'

Coetzee, hastaların yaklaşık yarısının aşısız olduğunu ve varyanta yakalananların hiçbirinin tat veya koku duygusunu kaybetmediğini anlatarak, "Varyant, kas ağrıları ve bir-iki gün iyi hissetmeme gibi semptomlarla, hafif bir hastalık belirtisi gösteriyor. Şu ana dek enfekte olanların tat veya koku duyularını kaybetmediklerini saptadık. Hafif bir öksürük olabiliyor. Öne çıkan semptomlar yok. Enfekte olanların bazıları evde tedavi görüyor" dedi.

'ALTI YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN NABZI ÇOK YÜKSEKTİ'

Güney Afrikalı doktor, Omicron'a yakalanan altı yaşındaki bir kız çocuğunun durumunu da 'çok ilginç bir vaka' olarak anlattı. "Ateşi vardı ve nabzı çok yüksekti" diyen Coetzee, "Ama iki gün sonra çok daha iyiydi" diye konuştu.

Coetzee, bugüne dek ilgilendiği Omicron vakalarının hepsinin sağlıklı kişiler olduğunu belirterek, özellikle diyabet ve kalp hastası gibi kişiler başta olmak üzere, yaşlılar ve aşısızlar için endişelendiğini belirtti. Coetzee, "Şu an endişelenmemiz gereken, yaşlıların ve aşısızların yeni varyanta yakalanması. Aşılı olmayanlar arasında ağır hastalık görebiliriz" dedi.

Aşıların hedef aldığı çivili protein noktasında çok sayıda mutasyon geçiren yeni varyant, birçok ülkede yeni önlemleri geri getirdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de varyantı cuma günü 'endişe verici' kategorisine aldığını duyurdu.

Etiketler
Güney Afrika