Lübnan diken üstünde: Kaçırılan aktivist öldürüldü

Lübnan'da kaçırılan Şii aktivist Lokman Silim'in öldürülmesi üzerine ülkede gerginlik arttı.

Lübnan diken üstünde: Kaçırılan aktivist öldürüldü

Lübnan'da önceki gece kaçırılan Lübnanlı Şii aktivist yazar Lokman Slim'in cesedi bulundu.

Cinayete, BM Özel Temsilcisi ve siyasi güçlerden tepkiler yağdı. Hizbullah'a karşıtlığıyla bilinen gazeteci aktivist 58 yaşındaki Slim, ekonomik krize karşı 17 Ekim 2019'da ülke geneline yayılan protestolarda Şiilerin yoğun olduğu bölgelerde öne çıkan isimler arasında yer alıyordu.

Slim'in kız kardeşi Raşa Slim, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, ağabeyinden, güneyde ziyaret ettiği arkadaşının evinden ayrıldıktan sonra haber alamadıklarını söyledi.

Lübnan resmi haber ajansı NNA, Slim'in, dün sabah saatlerinde Nebatiye kentine bağlı Adusiye kasabasına yakın bir yerde arabasının içinde öldürülmüş halde bulunduğunu açıkladı. NNA, olay yerine gelen güvenlik güçlerinin soruşturma başlattığını vurgulayarak, Lokman Slim'in, 4'ü kafasından ve biri sırtından olmak üzere 5 kurşunla öldürüldüğünün tespit edildiğine dikkat çekti.

Cinayete tepkiler yağdı

Slim'in arkadaşı olduğu belirtilen Beyrut'taki Amerikan Üniversitesi (AUB) Profesörü Makram Rabah, "Görünüşe göre başından vurulmuş ve kiralık arabası Nabatiyeh bölgesinde bulundu” dedi.

Başkent Beyrut'taki Adalet Sarayı önünde toplanan bir grup vatandaş, aktivist Slim cinayetini protesto etti. BM Özel Temsilcisi ve siyasi güçlerden tepkiler yağdı. Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Koordinatörü Jan Kubis, yaptığı açıklamada, "değerli gazeteci aktivist" olarak nitelendirdiği Slim'in öldürülmesine çok üzüldüğünün altını çizdi, şeffaf bir soruşturmanın yürütülmesi çağrısında bulundu.

Korkunç bir cinayet

İçişleri Bakanı Muhammed Fehmi de Slim olayını "korkunç bir cinayet" olarak nitelendirdi. Eski Başbakan Saad Hariri'nin liderliğindeki Müstakbel Hareketinden konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Lübnan'da aktivistlere yönelik suikastların yeniden başlaması" tehlikesi konusunda uyarıda bulunuldu. Lübnanlı yetkililer olayla ilgili soruşturma başlattı. (AA)

Etiketler
Lübnan