İngiltere İşçi Partisi, Brexit’i destekleyeceğini duyurdu

İngiltere İşçi Partisi Lideri Keir Starmer, Brexit anlaşmasını “yetersiz” bulduğunu, ancak destekleyeceğini duyurdu.

İngiltere İşçi Partisi, Brexit’i destekleyeceğini duyurdu

Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği (AB)’nin 24 Aralık’ta mutabık olduğu Brexit sonrası Ticaret ve İşbirliği Anlaşması, 27 AB ülkesinin büyükelçileri tarafından onaylandı. Ticaret anlaşması bugün İngiliz Parlamentosu’nda oylanacak. Jeremy Corbyn’in ardından parti liderliğine gelen ve partiyi sağa çektiği gerekçesiyle eleştirilen Keir Starmer, anlaşmayı “yetersiz” bulduğunu, ancak destekleyeceğini açıkladı. John McDonnell ve Clive Lewis gibi önde gelen milletvekilleri Starmer’ı, "Bu rezalet anlaşmanın tuzağına düşmekle" eleştirdi.

İngiltere’deki İşçi Partisi içerisinde, özellikle önde gelen milletvekillerinin bulunduğu birçok isim, Starmer’ı bugün yapılacak oylamada rotasını değiştirmeye çağırıyor.

İşçi Partisi içerisindeki birçok isim, Starmer’ı anlaşmayı desteklememeye çağıran bildiriye imza attı. İmzalayanlar arasında eski gölge şansölyesi McDonnell ve Starmer'ın sadık bir destekçisi olan eski kabine bakanı Ben Bradshaw da dahil olmak üzere partinin birçok farklı kanadından isim bulunuyor.

İmzalanan ortak bildiride, anlaşmanın büyük bir ekonomik değişim içerdiği; işçiler, çevre, gıda standartları ve diğer pek çok başlıkta hakların kaybına yol açılacağının altı çizildi.

Avrupa parlamentosundaki iki eski İşçi Partisi lideri, Richard Corbett ve Glyn Ford'un yanı sıra İngiliz Parlamentosu'nun eski üyeleri Julie Ward, Mary Honeyball, David Martin ve Jude Kirton-Darling, eski Çalışma Bakanı Andrew Adonis de imza attı.

Bildiriye, Jeremy Corbyn yönetimindeki sol kanadın referandum çalışmalarını koordine eden Momentum'un eski başkanı Laura Parker, film yapımcısı Paul Mason ve Another Europe Is Possible’dan(Başka bir Avrupa Mümkün) Michael Chessum gibi isimler de imza attı.

Yerellerdeki hak savunucuları ve meclis üyelerinin de imzalarının yer aldığı bildiride, muhalefetin görevinin meclisin çalışmalarını denetlemesi ve iyi bir şekilde çalışması için alternatif olması gerektiğinin altı çizildi.

ANLAŞMA HALKI DEĞİL, SERMAYEYİ KORUYOR

Keir Starmer’ın destek kararına karşı hazırlanan ortak metinde, “Geçim kaynaklarımıza, haklarımıza ve ufkumuza karşı, şiddetli bir saldırıya tanıklık ediyoruz. İşçi Partisi, İşçi hareketi ve diğer muhalefet partilerini, Avam Kamarası'nda oylamaya sunulduğunda Brexit anlaşmasını desteklememeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

İşçi Partisi’nin sosyalist kanadını temsil eden Morning Star Gazetesi'nde görüşlerine ver verilen milletvekili Claudia Webbe, bu anlaşmanın İngiltere halkı için korkunç sonuçlar doğuran bir anlam ifade ettiğini belirtti. Webbe, “Bu anlaşma, demiryollarımızı, sağlık sistemimizi ve enerji piyasamızı hızlı bir şekilde özelleştiren, İngiliz halkının değil, kapitalistlerin çıkarlarını gözetiyor” dedi ve ekledi: “Bu anlaşma, kamu varlıklarını seçkinlerin ekonomik varlıklarına dönüştürme planıdır” dedi.

ANLAŞMA NELERİ GETİRİYOR?

AB’nin Birleşik Krallık'a adil rekabete aykırı davranması durumunda kendine "tek taraflı yaptırım uygulama hakkı" tanıması müzakereleri çıkmaza sürükleyen hususlardan biri olmuştu. Mutabakata varılan anlaşma ile birlikte yabancı şirketler, İngiliz hükümetine yaptırım uygulayabilecek.

Ürün ticaretinde daha fazla kontrol ve bürokrasi getirilecek. Anlaşmaya göre, serbest dolaşım hakkı sonlanıyor. Kısa dönem ziyaretler için vize uygulaması şu an söz konusu olmasa da Brexit, AB içi serbest dolaşımdan Birleşik Krallık'ı çıkarıyor.

Dolayısıyla AB'ye giden İngilizler ya da Ada’ya giden AB vatandaşları daha fazla sınır kontrollerine tabi olacak. Birleşik Krallık, AB’nin'nin enerji iç pazarı ile karbon emisyonları ticareti planının bir parçası olmayacak. Çevre hakları savunucuları AB standartları dışına çıkma özgürlüğünün iklim değişikliği için de kötü bir sonuç doğuracağını söylüyor.

Etiketler
Brexit İngiltere İşçi