Selvi ABD seçimlerini yazdı: Ankara'da her iki senaryo da çalışılmış

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, ABD'deki tarihi seçimlere ilişkin kaleme aldığı köşe yazısında Ankara'nın yakından takip ettiğini ve her iki adayın kazanması durumuna yönelik senaryoların çalışıldığını dile getirdi.

Selvi ABD seçimlerini yazdı: Ankara'da her iki senaryo da çalışılmış

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında 46. Başkanın seçildiği ABD seçimlerini kaleme aldı.

Ankara'da seçimlerin nasıl karşılandığını aktaran Selvi, "ABD seçimleri, Türkiye seçimleri kadar Ankara’da yakından takip ediliyor. Her iki adayın kazanması durumuna yönelik senaryolar çalışılmış" diye yazdı.

Selvi, yazısında şunları kaydetti:

Joe Biden’ın Türkiye’nin içişlerine müdahale edip Erdoğan karşıtı muhalefetin desteklenmesi ve Erdoğan’ın bu kez darbe ile değil ama seçimle mağlup edilmesi yönündeki sözleri tepkiye neden olmuştu. Joe Biden’ın 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ABD Başkan Yardımcısı olduğu da hatırlandığında rahatsızlık katsayısı arttı. Ayrıca Biden kazandığında S-400’ler için yaptırım uygulanacağı yönündeki açıklamaları da işin tuzu biberi oldu.

BAŞKANIN KİM OLACAĞI ÖNEMLİ Mİ?

Amerikan seçimlerini kimin kazanmasının Türkiye’ye etkisi ne olur? Çok önemli etkisi olduğunu gördük. Bill Clinton Türkiye ile Yunanistan arasındaki Kardak krizini çözmüş, Öcalan’ın Türkiye’ye teslimi sürecinde etkili olmuştu.

İlk döneminde Obama ile Erdoğan arasında da çok olumlu ilişkiler mevcuttu. Obama’nın en çok görüştüğü lider Erdoğan’dı.

OBAMA’NIN İKİNCİ DÖNEMİNDE

İlk isminin Hüseyin olması ve Türkiye ile iyi ilişkileri nedeniyle Obama’nın ikinci kez seçilmesine sevinmiştik. Ama Obama’nın ikinci dönemi berbattı. Zaten Obama’nın gidiş sürecinde 15 Temmuz darbe girişimine maruz kaldık. O darbenin arkasında ABD vardı.

İslamofobik bir söylemle gelen Trump’ın kazanmasına üzülmüştük. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’la güçlü ilişkiler kurdular. Trump, Halkbank davasında S-400’lerde yaptırım taleplerini savuşturdu. Ama Kudüs kararı, İsrail’le Arap dünyasının barıştırılması süreci de Trump’ın eseriydi. O nedenle Trump kazanırsa biz kazanmış, Biden kaybederse rakibimiz kaybetmiş olmayacak. Önemli olan Türkiye’nin çıkarları.

İHTİYATLI İYİMSERLİK

ABD seçimleri, Türkiye seçimleri kadar Ankara’da yakından takip ediliyor. Her iki adayın kazanması durumuna yönelik senaryolar çalışılmış. Dünkü temaslarımda seçim sonuçlarının ihtiyatlı bir iyimserlik içinde takip edildiğini gördüm.

Etiketler
Ankara Abdulkadir Selvi Hürriyet