Nijerya'da polis şiddeti protestosuna askerler ateş açtı: 20 ölü

Nijerya'da polis şiddetini protesto edenlere askerler ateş açtı. 20 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya tepki yağdı: Bu hükümetten utanıyoruz.

Nijerya'da polis şiddeti protestosuna askerler ateş açtı: 20 ölü

Batı Afrika ülkesi Nijerya polis şiddetine karşı öfke eylemleri düzenleyen halka yapılan silahlı saldırıyla çalkalanıyor.

Ülkenin Delta eyaletinde iki hafta önce bir gencin Özel Hırsızlıkla Mücadele Ekibi (SARS) tarafından öldürülmesi sonucu başlayan protestolar önceki gün ordu güçlerinin saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Ülkenin en büyük kenti Lagos'ta eylemcilere ateş açılması sonucu 20 kişi hayatını kaybetti, 50'yi aşkın eylemci yaralandı.

ASKERLER CESETLERİ TOPLADI

Yerel basında yer alan haberlere göre, silahlı askerlerin ateş açmadan önce protestocuların etrafını sardığı, saldırı sonrası barikat nedeniyle ambulansların bölgeye ulaşamadığı belirtildi. Görgü tanıkları, halka ateş açılmadan önce bölgedeki güvenlik kameralarının söküldüğüne dikkat çekti. BBC'ye konuşan bir görgü tanığı ise "Yanımdaki biri vuruldu ve o an orada öldü. Büyük bir kargaşa vardı, bize durmadan ateş ettiler. Yaklaşık 1-1,5 saat sürdü. Sonunda askerler gelip cesetleri topladı" dedi.

İngiltere Premier Ligi'nde Manchester United'da forma giyen Nijeryalı futbolcu Odion Jude Ighalo da Nijerya hükümetini "kendi vatandaşlarını öldürmekle" suçladı. Ighalo, Twitter'da paylaştığı video mesajında "Bu hükümetten utanıyorum" dedi.

SALDIRIYI AKLAMA GİRİŞİMİ

Nijerya ordusu ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, askerlerin ateş açtığını gösteren görüntüleri yalanladı ancak yetkililerden, saldırıyı doğrulayan açıklamalar yapıldı. Lagos Valisi Babajide Sanwo, "Kötü niyetli kişiler bu protestoların arkasına saklanarak devletimize karşı kargaşa çıkarırken çok sayıda can kaybı yaşandı" diyerek saldırıyı aklamaya çalıştı.

Uluslararası Af Örgütü'nün Nijerya ofisi de "Protestocuların ölümüne neden olan saldırıya dair güvenilir ve rahatsız edici kanıtlara ulaştık" açıklaması yaptı.

Örgüte göre, iki haftadır devam eden protestolara silahlı grupların saldırıları ve polis müdahaleleri sonucu 15 kişi hayatını kaybetmişti.

SARS BİRİMİ KAPATILMIŞTI

Protestolar, polis bünyesindeki SARS biriminin hukuksuz tutuklama, saldırı ve ateş açma gibi eylemleri nedeniyle feshedilmesi çağrılarıyla başlamıştı. Devlet Başkanı Muhammadu Muhammadu Buhari, 11 Ekim'de SARS birimini kapattıklarını duyursa da halk, sorumluların yargılanması talebiyle eylemlere devam etme kararı almıştı.

Etiketler
Polis Polis şiddeti Saldırı Şiddet