Facebook çalışanlarından Mark Zuckerberg'e tepki

Facebook çalışanları kendi patronlarını rakip platform Twitter'ın yaptığı gibi Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın paylaşımlarını yeterince süzgeçten geçirmemekle suçladı.

Facebook çalışanlarından Mark Zuckerberg'e tepki

Onlarca personel Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarda Mark Zuckerberg'ün Trump'ın kışkırtıcı paylaşımları ile ilgili bir adım atmamasını eleştirdi.
Bazı üst düzey yöneticilerin de bu protestoya katılmış olması 2018 yılında Google çalışanlarının cinsel taciz konusunda toplu istifasını hatırlattı.

Bir Facebook personeli çalışanların kendi yöneticilerine karşı başlattığı bu eyleme binlerce kişinin katıldığını ileri sürdü.

Facebook aplikasyonlarını destekleyen React ekibindeki 7 mühendisin tamamı eyleme katıldı.

Facebook'ta kullanıcı deneyimi lideri ve ürün tasarım yöneticisi olarak çalışan Gülay Birand da şiddeti tetikleyen paylaşımlarla ilgili bir adım atmama ve toplumu güvenli tutmak için önündeki seçenekler göz ardı etme kararını daha önce iç kanallarda da eleştirdiğini belirterek zulüm karşısında sessiz kalmanın sadece zalimi güçlendireceği paylaşımını yaptı.

Ayrıca internet üzerinden terapi hizmeti veren Talkspace, Facebook ile yürüttüğü işbirliği görüşmelerini sonlandırdığını açıkladı. Talkspace tepe yöneticisi Oren Frank "şiddet, ırkçılık ve yalanları tetikleyen bir platformu desteklemeyecekleri" yorumunda bulundu.

Öte yandan Facebook protestoya katılanların izin alabileceklerini ve bunun yıllık izinlerinden düşülmeyeceğini açıkladı. Facebook çalışanların halkımızın ve özellikle siyahi toplumun hislerini paylaştığını vurgulayan şirket sözcüsü Andy Stone çalışanlardan yönetimle ilgili görüş ayrılıklarını dillendirmelerini desteklediklerini ve onların dürüst geri bildirimlerine her zamankinden daha faza ihtiyaç duyduklarını açıkladı.

Mark Zuckerberg'in çalışanlarla cuma günleri yaptığı soru-cevap oturumunun ise salı gününe alındığı duyuruldu.

Geçtiğimiz hafta George Floyd'un polis tarafından öldürülmesiyle patlak veren gösterilerle ilgili Başkan Trump "yağmalama başlarsa silahlar ateşlenir" (when the looing starts, the shooting starts) ifadelerini içeren bir paylaşımda bulunmuştu. Twitter bu yorumun şiddeti övücü mahiyeti nedeniyle kural ihlali olduğunu ama kamuoyu ilgisi nedeniyle paylaşımın kaldırılmadığını açıklamıştı.

Facebook ise aynı mesajla ilgili bir adım atmama kararı almış şirketin tepe yöneticisi Zuckerberg Twitter ile Trump arasındaki kavgada kenarda beklemeyi tercih etmişti. Zuckerberg Trump'ın açıklamalarının oldukça rahatsız edici olduğunu ama şirketin şiddetin övülmesine karşı konulan kurallarını ihlal etmediğini açıklamıştı.

Etiketler
Donald Trump Twitter Mark Zuckerberg Facebook