Çin'de öğrenciler isyan etti: Salgın hastalıktan ölecekken ev ödevi yapmak zorunda mıyız?

Koronavirüs salgını nedeniyle okulların tatil edildiği bölgelerde devreye sokulan online ders-ödev uygulamasına karşı öğrenciler örgütlendi.

Çin'de öğrenciler isyan etti: Salgın hastalıktan ölecekken ev ödevi yapmak zorunda mıyız?

Koronavirüs salgını nedeniyle okulların tatil edildiği bölgelerde devreye sokulan online ders-ödev uygulamasına karşı öğrenciler örgütlendi.

5 yıldızlı beğeni skalasına on binlerce tek yıldız gönderilmesi, DingTalk'u mağazadan kaldırılma noktasına getirdi. İsyancılar "Hastalıktan ölecekken ev ödevi yapmak zorunda mıyız" gibi tepkiler gösterdi.

Çin'de koronavirüs salgını nedeniyle karantina ve sokağa çıkma yasağı uygulanan yerlerde okullar da kapanırken, öğrencilerin tatil keyfi bir süre sonra bozuldu.

Derslerin online devam edebilmesi için e-ticaret devi Alibaba'nın geliştirdiği DingTalk adında uzaktan öğrenme uygulaması App Store'a konuldu.

DingTalk uygulamasıyla ders verilen ilk online eğitim gününe 50 milyon öğrenci ve 600 bin öğretmen katıldı.

Ancak öğrenciler, çok sayıda kullanıcının düşük puan vermesi halinde DingTalk'un App Store'dan kaldırılacağını fark etmekte gecikmedi.

1'den 5 yıldıza dek derecelendirilen DingTalk'a özellikle koronavirüs salgınının çıkış yeri olan Vuhan kentinden on binlerce tek yıldız gönderildi.

Sadece 11 Şubat günü DingTalk'un reytingine 15 binden fazla tek yıldız gönderisi geldiği belirlendi.

Öğrenciler DingTalk'un beğenilme düzeyini bir gecede 4.9'dan 1.4'e indirmeyi başardı.

Tek yıldız verenlerin bazısı, uygulamanın kişisel veri toplamasından ve mahremiyetin korunması önlemlerinin gevşek olmasından yakındı.

Bazısı "Tatilimiz mahvoldu", "Tatilleri geri getirin" diye isyan etti.

"Muhtemelen salgın hastalıktan ölecekken ev ödevi yapmak zorunda olduğunuzu hayal edin" yorumu ise asıl hissiyata tercüman gibiydi.

Bu tepkiler üzerine uygulama sosyal medyada merhamet dilenen video paylaştı: "Ben daha 5 yaşındayım, lütfen öldürmeyin beni."

​Uygulama şarkı yapıp klip de çekti: "Arkadaşlar, biliyorum, bu kadar verimli bir tatil beklemiyordunuz. Lütfen bana artık tek yıldızlık beğeni göndermeyin. Ben bu iş için seçilmişim, bu konuda elimden bir şey gelmiyor."

DingTalk'un App Store'dan kalkmanın eşiğine geldiği medyaya da yansıyınca bu kez ebeveynler 5 yıldız göndermeye başladı.

Sonuçta öğrencilerin örgütlü kitlesel çabasına karşın uygulama online ve indirilebilir durumda kaldı.

Uygulamanın CEO'su Chen Hang "Oyun oynamak çocukların doğasında var. Onların yerine olsam ve her gün online ders almak zorunda kalsam, ben de tek yıldız gönderirdim" açıklamasıyla durumu tatlıya bağladı.

Çin medyasına göre DingTalk derslerine son katılım 120 milyon düzeyinde.

Etiketler
Koronavirüs Öğrenci Okul Salgın