Ateşkes sonrası İdlib'de ilk çatışma: 15 ölü

Türkiye ile Rusya arasında İdlib'de ateşkesi öngören mutabakatın imzalanmasının ardından ilk çatışma haberi geldi. İdlib'in Cebel Zaviye bölgesinde Suriye Ordusu ile cihatçı grup arasında çıkan çatışmada 15 kişi yaşamını yitirdi.

Ateşkes sonrası İdlib'de ilk çatışma: 15 ölü

Reuters'in geçtiği habere göre İdlib'in Cebel Zaviye bölgesinde Suriye Ordusu ile cihatçılar arasında çatışma çıktı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin duyurduğuna göre Cebel Zeviye bölgesindeki çatışmada Suriye Ordusu'ndan 6, cihatçılardan 9 kişi yaşamını yitirdi.

Çatışmanın Türkiye ile Rusya arasında ateşkes metninin imzalanmasından saatler sonra yaşandığı belirtildi.

Cebel Zaviye, İdlib'de 33 askerin yaşamını yitirdiği saldırının gerçekleştiği bölgeye yakın bir nokta.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ateşkes sonrası Suriye ve Rusya’nın İdlib’de herhangi bir hava saldırısı gerçekleştirmediğini, buna karşın Suriye güçlerinin Halep ve Hama'da cihatçıları topçu atışlarıyla hedef aldığını belirtmişti.

MOSKOVA'DA İMZALANAN MUTABAKAT

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Rusya'nın başkenti Moskova'da sağlanan mutabakat çerçevesinde, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde ateşkes sağlanması kararı alındı.

Moskova'da varılan anlaşmanın detaylarında, "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler, 6 Mart 2020 saat 00.01’den itibaren (bu gece) durdurulacak", "M4 kara yolunun kuzeyinde 6 kilometre ve güneyinde 6 kilometre derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. Güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esaslar, Türkiye ve Rusya savunma bakanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacak" ve "Türk ve Rus devriyeleri, 15 Martta M4 kara yolunun Trumba'dan (Serakib'in 2 kilometre batısı) Ain Al Havr'a kadar olan kesimi boyunca başlatılacak." maddeleri yer almıştı.

Etiketler
Ordu İdlib Rusya