Cenaze namazı kıldıran İskeçe müftüsüne hapis cezası

Yunanistan'ın İskeçe kentinde müftü Ahmet Mete 'resmi makamı gasbetmek' ve 'dini töreni engellemek' suçundan 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yunanistan'ın İskeçe kentinde müftü Ahmet Mete 'resmi makamı gasbetmek' ve 'dini töreni engellemek' suçundan 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Müftü Ahmet Mete, 2017 yılında Yunan ordusunda askerlik görevini yaparken kaza sonucu hayatını kaybeden bir askerin köyü Gökçepınar'da düzenlenen cenaze törenine katılmıştı. Yunanistan hükümeti tarafından atanan müftü yerine Mete'nin cenaze namazını kıldırması sonucu hakkında dava açılmıştı.

Devletin atadığı resmi müftünün bulunduğu bir törende cenaze namazını kıldırdığı için, "resmi makamı gasbetmek" ve "dini töreni engellemekle" suçlanan Mete, 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, müftünün hapis cezasına çarptırılmasına tepki göstererek, "AB üyesi bir ülkede seçilmiş bir müftü cenaze namazını kıldırdığı için hapis cezası alıyor! Dünyanın hangi ülkesinde bir rahip, bir haham veya başka bir din adamı bu dini vecibeden mahrum bırakılmıştır? Böyle bir uygulama dünyanın en kötü rejimlerinde bile görülmemiştir" dedi.

Yunanistan'da Batı Trakya Müslüman azınlığın dini liderleri, müftüler ve azınlığa ait vakıfların idare heyetleri devlet tarafından yapılan atama yoluyla belirleniyor. Kendi müfütlerini seçmek isteyen Müslüman azınlıklar devletin bu uygulamasına karşı çıkarak kendilerinin seçtiği müftülerin görev yapmasını istiyor. Bu nedenle daha önce başka müftüler de hapis cezasına çarptırılmıştı.

Etiketler
Hapis cezası Yunanistan