Morales'in darbe ile devrildiği Bolivya'da seçim tarihi belli oldu

Bolivya eski Devlet Başkanı Eva Morales darbe sonrası ülkeyi terk ederken Bolivya'da seçimlerin 3 Mayıs 2020 tarihinde yapılacağı açıklandı.

Morales'in darbe ile devrildiği Bolivya'da seçim tarihi belli oldu

Bolivya Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) üyelerinden Óscar Hassenteufel, Sucre şehrinde yaptığı açıklamayla seçim tarihini duyurdu.

Devlet başkanlığı seçimi ile genel seçimin 3 Mayıs 2020’de yapılacağını belirten Hassenteufel, seçim takviminin pazartesi halka açıklanacağını da sözlerine ekledi.

Telesur’un haberine göre birkaç hafta önce TSE’ye atamalar yapıldı. Bu atamaların 6’sını Evo Morales’in partisi Sosyalizme Doğru’nun (MAS) hala çoğunlukta olduğu Bolivya Parlamentosu yaparken, yedinci atamayı Morales’in ülkeyi terk etmesinin ardından kendini başkan ilan eden Jeanine Anez yaptı.

Sağcılar, darbeciler başkanlık yarışında

Öte yandan son Bolivya seçimlerinde Morales’in karşısına aday olarak çıkan ve Ekim 2019’daki seçimin ardından halkı sokağa çağıran sağcı Carlos Mesa da adaylığını açıkladı. Mesa 2003-2005 yılları arasında Bolivya cumhurbaşkanlığı yapmıştı.

Sendika org'da yer alan habere göre; seçim gecesi sokak çağrıları yapan bir diğer sağcı, Santa Cruz Sivil Komitesi Başkanı Luis Camacho da devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıkladı.

Camacho Bolivya’da darbenin gerçekleştiği gece, Evo Morales’e karşı tutuklama emrinin çıkarıldığını duyurmuş, yerlilere yönelik artan şiddet olaylarında yaptığı ırkçı ve gerici çağrılarla darbe sözcülüğüne soyunmuştu.

Morales adaylarını açıklayacak

Bolivya’daki darbenin ardından önce Meksika’ya geçen ardından Arjantin’e sığınan Morales, geçtiğimiz senenin kasım ayında Bolivya Parlamentosu’ndan geçen bir yasaya göre seçimlerde aday olamayacak. Seçim çalışmalarını Arjantin’de sürdüren Morales, 19 Ocak’ta Arjantin ile Bolivya sınırında düzenleyeceği mitingle MAS’ın adaylarını açıklayacak.

Etiketler
Bolivya Seçim