Erdoğan ve Trump'tan ortak açıklama! Trump'ın yazdığı mektubun akıbeti belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da gerçekleşen görüşmelere ilişkin açıklama yapıyor.

Erdoğan ve Trump'tan ortak açıklama! Trump'ın yazdığı mektubun akıbeti belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da önce ikili görüştüler Daha sonra ise heyetler arası ve Oval Ofis'te cumhuriyetçi senatörlerle görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da gerçekleşen görüşmelere ilişkin açıklama yaptı.

Trump'ın açıklamalarından satır başları:

"Güzel ve üretken bir toplantı gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum. Tutuklu olan Serkan Gölge'yı bıraktığı için teşekkür ediyorum. Çok güzel bir jestti.

Bizim ekonomik ilişkilerimizin iyi potansiyeli var. Büyümesini bekliyoruz.

Bugün Erdoğan ile birlikte açık ve üretken toplantı gerçekleştirdik. Farklı maddelere değindik. Suriye'deki durumu konuştuk.

Bugün Erdoğan ile bir araya geldik. Gerçekleşen müzakereler oldukça başarılıydı. Büyük bir gelişme gerçekleşti. Daha iyi bir duruma gelmesini ekliyoruz.

Bugün ortaklığı ve işbirliğinden dolayı teşekkür etmek isityorum. Barış içinde bir orta doğu olmasını istiyoruz.

Cumhurbaşkanını gerçekten seviyorum. Ateşkes zor olsa da devam ediyor.

ABD ve Türkiye geniş çaplı çalışıyorlar. NATO da ABD'den sonra en büyük ikinci ordusu var. Mevcut ülkeler arasında yapması gerekenleri yapıyorlar.

Bizimle ortaklıkları çok önemli. IŞİD halifesini birlikte yok ettik. Oraya gireceğimizi biliyorlardı. Çok yardımcı oldular.

Erdoğan ve vatandaşlarına işbirlikleri için teşekkür ediyoruz. Ortaklığımız için görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye ABD'nin bir çok savunma programlarının parçası. Türkiye'nin S -400'leri alması bizim için zorluk oluşturuyor. Sürekli konuşuyoruz. Umarım düzeltebiliriz. S 400 sorununa bir çözüm getirmesi için konuştuk.

100 milyar dolarlık ticaret anlaşması yaptık. Şu anki miktarın 4 kat üstünde. Ticari açığımızı azaltmaya çalışıyoruz. Çin le olan ticaret anlaşmamız da devam ediyor. Hızlı bir şekilde yol kat ediyor. Türkiye'nin daha fazla piyasalarını açmasını diliyoruz. Bunu da yapıyorlar. Bizim de piyasalarımız açık. Türkiye - ABD ittifakı güvenlik ve istikrar için değil Orta Doğu da da birlikte çalışıyoruz.

Türkiye'dekilerin iyi bir iş çıkardığını düşünüyoruz. Ortak bir hedef için çalışmayı, iyi bir dostluk oluşturmayı umuyoruz. Daha da büyük bir ilişki olmasını umuyoruz.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Değerli dostum Trump'a teşekkür ediyorum.

Bugün sayın başkanla gündemimizde yer alan konuşara ilişkin samimi görüşmeler kaydettik. İşbirliğimizin derinleştirilmesi konusunda hemfikiriz. İlişkilerimizde yeni bir sayfa açmakta kararlıyız.

Milli güvenliğimizi tehdit eden terör konularıyla ilgili karşılıklı irademizi teyit ettik.

Bağdadi'nin ölümünden sonraki süreçte gerek Suriye tarafından kaçmaya çalışan ülkemizde 2 bin 200 civarında DAEŞ'li tutuklu.

Türkiye Barış Pınarı Harekatı ile yeni ve önemli bir adım atmıştır. PKK/YPG'nin ayrılıklı gündemine damga vurmuştur.

PKK/YPG mutabakatı bozmak için provakatif saldırılar düzenliyor. Son 24 saat içinde 19 saldırı gerçekleşti.

Tel Abyad'da pazar yerine koydukları bombanın neticesinde 13 sivil hayatını kaybetti. Buna rağmen ABD ile olan mutabakatımıza bağlılığımızı sürdürüyoruz.

Terör örgütüne sempati duyan çevrelerin dezonformasyon ile ilişkilerimizi bozmaya çalıştıklarını görüyoruz.

Temsilciler Meclisi'nde 29 Ekim'de bu konuda alınan kararların bu amaca hizmet ettiğini, ilişkilerimize gölge düşürme gayreti güttüğünü paylaştım.

Açık söylüyorum Türkiye bu konuda diyalogtan özgür tartışma yapmaktan yanadır. Ermeni tarafına ortak komisyon kurma teklifimiz halen geçerlidir.

Türkiye ve ABD DEAŞ'ı taamamen bitirmek, Suriye'ye barış getirmek için birlikte çalışabilir. En güvenilir ortağı Türkiye'dir. Bugüne kadar 7 bin 680 terörist savaşçı yakaladık ülkelerine geri gönderdik. Şu an hapishanelerimizde 40 farklı ülke vatandaşı 1210 DEAŞ'lı var.

Yabancı terörist savaşçıların kaynak ülkelerce alınması da büyük önem sarf ediyor.

Türkiye'nin Suriye ile 911 km uzunluğunda sınırı bulunuyor. Bu ülkede 9 sene önce çatıışmalar başladığında hadiselerden en fazla etkilenen biz olduk.

4 milyonu aşkın sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. Bütçemizden 40 milyar doları aşkın harcama yaptık. Avrupa ise söz verdiği halde ancak 3 milyar gibi bir desteği STK'larımıza yaptı.

Suriye'de yaşayan 3 milyon insana düzenli yardım gönderiyoruz.

Güvenli bölge çağrımız zamanında hayata geçmediği için on binlerce masum insan hayatını kaybetti. 4 bin kilometre kare alanı teröristlerden arındırmıştık.

Güvenli hale getirdiğimiz şehir ve köylere geri dönüşler başladı.

Trump ile paylaştığımız projeyi uluslarası toplum ile harekete geçirebilirsek geri dönenlerin sayısı artacaktır.

20 mil derinliğindeki bölgeye 1 milyon insan yerleştirilebilir. Bu rakam 2 milyona ulaşabilir.

Görüşmelerimizde FETÖ'nün ABD'deki mevcudiyetinn sona erdrilmesi yönündeki beklentimizi vurguluyoruz.

100 milyar dolarlık ticareet hacmimize nasıl ulaşabileceğimizi ele aldık. Siyasi meselelerle ticaretin karıştırılmaması gerektiğini düşünüyoruz. S - 400 sistemi ve F - 35 programı başta olmak üzere karşılaştığımız sınamaların üstesinden diyalogla gelebiliriz.

Sayın başkana istenilen şartlarda teklif verilmesi halinde patriot satın alabileceğimizi söylüyoruz.

Donald Trump'ın açıklamalarının ikinci kısmı:

Senatörlerimiz gelmesini istedim. Toplam 5 senatör geldi. Bu insanlar Orta Doğu'da barış görmek istiyor. Cumhurbaşkanı ile görüşmelerini istedim. Yıllardır devam eden bir durum.

TRUMP'A AZİL SORUŞTURMASI

İzlemedim, sayın başkan ile görüşmem Azil duruşmasından daha önemli.

SURİYELİLER İÇİN HARCANAN 40 MİLYAR DOLARLIK YARDIM

Avrupa'nın da maliyet ödemesi gerektiğini düşünüyorum. Çok para harcadı kısacası.

Avrupa için çok zor bir durum olur. Avrupa ile konuştum. Yardım etmeleri gerektiğini düşünüyorum bize. Bize yardım etmeyen ülkelere gitmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu adil değil.

Çatışmalarda kaçan gruplar. Türkiye kaçan herkesi yakaladı. Türkiye bize gerçekten büyük yardımlarda bulunuyor.

ERDOĞAN'A "HRİSTİYAN AZINLIKLARI KORUYABİLECEK MİSİNİZ?" SORUSU

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Keldani, Ezidi ve Hristiyanlar noktasında özel gayretimiz var. Gerek Suriye tarafında kalan, ibadethaleri yıkılmış olanların ibadethanelerini restore etmek suretiyle ibadetlerini yapma fırsatını da hazırladık. Tüm bunlardan bizim tarafımıza geçmiş olanlar sıkıntı yaşamıyor. Suriye tarafında kalanların imkanlarını özel bir şartta hallediyoruz. Onlara giyecek, yiyecek, ilaç götürüyoruz.

ERDOĞAN'A FETÖ SORUSU

Erdoğan kendisine sorulan FETÖ sorusuyla ilgili, "Bir çok belgeleri bu seyahatimizde kendilerine takdim ettik. Bu belgeler ışğında... Çünkü FETÖ bizim için terörist başıdır. Devlete bir darbe yapılmıştı. Bütün bu olayların faili olan bir insanın Amerika'da 400 dönüm bir arazide yaşayarak, oradan failiyetleri yürütmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu seyahatimizde yeni belgeler getirdik. Bu belgeler ışığında onlar bizden nasıl terörist istediğinde veriyorsak... Temenni ederim ki onlar da bize verir." dedi.

TRUMP'IN ERDOĞAN'A GÖNDERDİĞİ SKANDAL MEKTUP

Erdoğan, ABD Başkanı Donal Trump'ın kendisine Barış Pınarı Harekatı öncesi yazdığı mektuba ilişkin sorulan soruya şu yanıtı verdi:

"Bu mektupları sayın başkana ben tekrar takdim ettim. Özellikle bu Ferhat Abdi Şahin (Mazlum Kobani) denen teröristin Amerika gibi bir ülkenin başkanı tarafından kaale alınmasını üzüntü ile karşıladım.

Şu anda cezaevinde bulanan Apo'nun da manevi oğlum dediği bir teröristtir. Bu şahıs Rusya tarafından da bu şekilde karşılanmıştır. Terörizmle sağlıklı bir şekilde mücadele vereceksek hassasiyet içinde olunması lazım.

Bunlarla ilgili belgeleri verdim. CIA'nın terörist olduğuna dair verdiği belgeyi de takdim etti. CIA belgelemiş ve bize de aktardılar. Sayın başkana aynen takdim ettik. Gelen mektubu da aynı şekilde kendilerine verdik."

KÜRTLERE YÖNELİK POLİTİKA

Trump: Kürtlerle iyi bir ilişkimiz oldu. Birlikte IŞİD'e karşı savaştık. Çok başarılı olduk. Bu arada cumhurbaşkanı ve Kürtler arasında ayrılık olabilir ama Kürtlerle iyi bir ilişkileri olduğunu düşünüyorum. Kürtler Türkiye'de de yaşıyor. İyi durumda olduklarını düşünüyorum.

Erdoğan: Kürtlerle bir sorunumuz yok. Sorunumuz terör örgütleriyle. YPG/PYD PKK'nın uzantılarıdır. Kuzey Irak'taki Kürt kardeşlerimizle münasebetlerimiz iyiyse Suriye'deki Kürt kardeşlerimizle bir sorunumuz yok. Esed'e pasaportlarını ver demişimdir. Benim partimin 50'yi aşkın Kürt milletvekili vardır. Sorunumuz teröristlerle. Herhalde teröristlere siz de sahip çıkmazsınız. Teröristin ırkı, dini, milleti olmaz. Terörist teröristtir. Mücadeleyi vermezseniz yarın bedelini ağır ödersiniz.

Etiketler
Donald Trump Beyaz Saray Recep Tayyip Erdoğan Saray