Çin’de yapay zeka hakimler işe başlıyor

Çin mahkemelerinde yapay zeka hakim görev yapmaya başladı.

Çin’de yapay zeka hakimler işe başlıyor

Pekin İnternet Mahkemesi’nin 27 Haziran’da hizmete açtığı online dava merkezinde görev yapan yapay zeka hakim, gerçek bir hakimin görüntü, ses ve ifadeleri örnek alınarak modellendi.

Pekin İnternet Mahkemesi sitesinde yer alan duyuruya göre, Çin’de görev yapan gerçek bir hakimin görüntüsü, sesi ve yüz ifadelerine sahip yapay zeka temelli hakim dünyada bir ilk ve hizmetin duyurulduğu törende duyuruyu bizzat kendisi yaptı.

Konuşma ve görüntüleri sentezleyen akıllı teknolojileri temel alan yapay zeka hakim, Çin mahkemelerinde hakimlerin, tekrarlayan temel işleri tamamlamasına yardımcı olacak.

Mahkeme Başkanı Zhang Wen yaptığı açıklamada ‘Pekin İnternet Mahkemesi’nin internet, bulut bilişim ve yapay zekayı hukuk sistemine ve mahkeme hizmet sistemine derinlemesine entegre ederek vatandaşların bilim ve teknolojiden daha fazla fayda sağlaması için çabaladığını’ söyledi.

Çin mahkemelerinde yapay zeka 2019 yılının başlarında kullanılmaya başlamıştı. Fakat hazirana kadar yapay zekanın katılımı sadece davaya ilişkin delillerin sunumu ve araştırmalara destekle kısıtlıydı. Haziran ayında Şanghay’da görülen bir davada ilk kez yapay zeka teknolojisi mahkeme salonuna gelmiş, hakim, savcı ve davalı avukatı yapay zekadan mahkeme salonundaki ekrana tüm ilgili delilleri göstermesini talep etmişti.

Etiketler
Yapay zeka Mahkeme