Danıştay Muğla'da çimento fabrikasıyla ilgili yerel mahkemenin ret kararını kaldırdı

Danıştay 6. Dairesi, Muğla’nın Menteşe ilçesinde kurulmak istenen çimento fabrikasıyla ilgili ‘ÇED olumlu’ kararının iptali için açılan davayı ‘süresinde açılmadığı’ gerekçesiyle reddeden Muğla 2. İdare Mahkemesi’nin kararını kaldırdı.

Danıştay Muğla'da çimento fabrikasıyla ilgili yerel mahkemenin ret kararını kaldırdı

Muğla'nın Menteşe ilçesindeki Bayır ile Yatağan'ın Deştin mahalleleri arasında 7 bin 751 dönümlük arazide Muğla Çimento San ve Tic. A.Ş.’nin kurmak istediği çimento fabrikasına verilen “ÇED olumlu” kararının iptali için Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşiller Derneği ile Deştin ve Alaşar köylüleri, 29 Aralık’ta dava açmıştı.

Muğla 2. İdare Mahkemesi de 9 Mayıs’ta, dava açma süresinin 2015 yılda dolduğu ve süresinde açılmadığı gerekçesiyle iptal talebini reddetmişti. Menteşe Kent Konseyi, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu ve Bayır Çevre Komitesi, 15 Mayıs’ta karara itiraz etmiş ve temyiz başvurusunda bulunmuştu. Çimento fabrikasında ise Danıştay kararını beklenmeden inşaat sürerken; Danıştay 6. Dairesi, Muğla 2. İdare Mahkemesi’nce verilen kararı 22 Eylül’de bozdu ve dosyanın esastan incelenmek üzere mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

Danıştay 6. Dairesi’nin oybirliği ile verdiği kararda, “Davacıların yaşadığı Alaşar ve Deştin köylerinde, proje için başlayan süreç hakkında gerekli ilk ilanlar yapıldığı halde, dava konusu 31/12/2014 tarihli ve 3754 numaralı ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu’ kararının ilanının yapıldığına, yapıldı ise hangi tarihler arasında askıda kaldığına ilişkin bir tutanak sunulamadığından, ‘mahkemeye erişim hakkı’ çerçevesinde, davanın öğrenme tarihinden itibaren 30 günlük yasal süre içerisinde 27/01/2022 tarihinde açıldığının kabulü gerekmektedir. Bu itibarıyla, davanın esasının incelenmesi suretiyle karar verilmesi gerekirken, süre aşımı yönünden reddine ilişkin temyize konu İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi.

"HUKUKİ VE FİİLİ OLARAK MÜCADELE BAŞLATTIK"

Danıştay kararının bugün tebliğ edildiğini belirten Menteşe Kent Konseyi Başkanı Nuran Aldan, konuya ilişkin ANKA Haber Ajansı’na şu değerlendirmeyi yaptı:

"Muğla'da çimento fabrikasının yapımı gündeme geldiği andan itibaren ilk kente karşı sorumluluğumuz gereği Aralık 2021 tarihinde basın açıklaması yaparak bunu kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu paylaşımımızdan sonra da sağlık hakkına sahip çıkan, yaşam hakkını savunan köylülerimiz, kentli arkadaşlarımızla birlikte hem hukuki hem de fiili olarak bir mücadele başlattık. Bu hukuki mücadelemiz de öncelikli olarak yürütmeyi durdurma ve ÇED raporunun iptaline ve ruhsatın iptaline dair bir dava açtık. Yürütmeyi durdurma kararının, ÇED bilirkişisinin kararı sonrasında verilmesi yönünde mahkemenin bir kararı olmuştu ve davada esastan görüşülmek üzere bilirkişi heyeti oluşturulması yönünde bir karar almıştı. Ancak hemen akabinde idare mahkemesinde sürecini anlayamadığımız bir şey yaşandı, idare mahkemesi kendi kararını iptal ederek süre aşımını göz önünde bulundurup davanın iptaline karar verdi.

“MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ”

Bizde davayı temyize, Danıştay'a götürdük. Karar 11 Mayıs'ta çıkmıştı. 30 Mayıs'ta da Danıştay'a götürdük. Bugün Danıştay'ın kararı açıklandı ve Danıştay kararında davanın esasen görülmesi gerektiği kararını verdi. Bu bizim için çok önemli bir kazanım. Bugünden itibaren mücadelede hızlı bir şekilde karar alınmasını önemsiyoruz. Yürütmeyi durdurma talebimizi de tekrar yenileyeceğiz. Çünkü inşaat hızla devam ediyor. Dava kararında ruhsatın ÇED raporunun iptali durumunda firma ilerlemiş olacak. O yüzden bir an önce yürütmenin durdurulmasını ve davanın da esastan görüşülmesi için bilirkişi heyetinin bir an önce oluşturulmasını idari mahkemeden bekliyoruz. Yine Kent Konseyi olarak, Deştin, Alaşar, Suluyer köylülerimizle birlikte ekoloji mücadelesine gönül veren, tüm kent yaşamını, sağlık hakkını savunan hemşerilerimizle beraber bu mücadeleye devam edeceğiz."

Etiketler
Danıştay Muğla Mahkeme