'Çeşme Turizm Projesi kamu ve doğa yararına aykırı'

İzmir'de meslek odaları ve yaşam savunucuları, Çeşme Turizm Projesi'nin kamu ve doğa yararına aykırı olduğunu belirterek, kent yöneticileri ve İzmir halkını projeye karşı mücadeleye çağırdı.

'Çeşme Turizm Projesi kamu ve doğa yararına aykırı'

İzmir Tabip Odası, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu ve Ege Çevre ve Kültür Platformu, Çeşme Turizm Projesi’ne ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Alsancak’ta bulunan İzmir Mimarlık Merkezi'nde düzenlenen toplantıda kurumlar adına yapılan açıklamada, ülkede son 20 yıl boyunca sürdürülebilir ekonomik bir model yerine uygulanan ranta dayalı ekonomi politikaları nedeniyle, doğal karakteri korunması gereken alanların mevzuat değişiklikleri ile plansız yapılaşma ve talana açıldığı belirtildi.

İzmir’in en önemli doğal ve ekolojik zenginliği, aynı zamanda kent halkının nefes alma alanı olan İzmir Yarımada Bölgesi'nin de bu süreçlerden ve soylulaştırma politikalarından etkilendiği belirtilen açıklamada, Çeşme Turizm Planı olarak sunulan projenin kamu ve doğa yararına aykırı olduğunu ifade edildi.

'İZMİR HALKINI MÜCADELEMİZE ORTAK OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Kalkınma ve turizmin gelişmesi adı altında sunulan projenin, İzmir halkını yoksullaştıracağı ve nefes alma alanlarını elinden alacağı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu sadece bir doğa yıkımı değil aynı zamanda kentimizin ve tüm ülkenin doğal zenginliklerini bir avuç sermaye sahibine kurban eden, sosyal adalet, çevresel adalet gibi temel yaşam ilkelerine aykırı bir turizm planı olarak, kamunun alanlarını ve kaynaklarını kısa vadeli rant politikalarının hizmetine sunmaktır. Ülkemizin her köşesinde yürütülen ekolojik talan projelerinin en büyüklerinden birisi Çeşme Projesi olarak karşımıza çıkmaktadır."

Çeşme Projesi'nin İzmir’in “Kanal İstanbul” projesi olduğu da belirtilen açıklamada, “Başta Kenti Korumakla sorumlu olduğunu ve bu mücadeleye devam edeceğini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere, kentin tüm yöneticilerini, milletvekillerini, İzmir halkını yarımadayı korumaya mücadelemize ortak olmaya çağırıyoruz” denildi.

Kurumlar, 27 Ekim'e görülecek dava için de Çeşme Adliyesi'ne çağrıda bulundu. (DUVAR)

Etiketler
Çeşme İzmir Turizm