Dünya Çevre Günü'nde Malatya'ya çağrı

Malatya Çevre Platformu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Malatya’da düzenleyeceği etkinliklere, Malatya’daki doğayı tahrip eden madenciliğe karşı mücadelelerine dayanışmaya çağrı yaptı

Dünya Çevre Günü'nde Malatya'ya çağrı

Malatya Çevre Platformu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Malatya’da düzenleyeceği etkinlikleri yaptığı yazılı açıklamayla duyurdu.

Platform yaptığı açıklamada Malatya merkezin yanı sıra Arguvan, Hekimhan ve Pütürge ilçelerinde de etkinliklerin gerçekleşeceğini duyururken herkesi halkın yaşam alanlarına sahip çıkmaya davet etti.

Yapılan yazılı açıklamada Malatya’daki madencilik faaliyetlerinin Malatya’nın doğasına zarar verdiği belirtilirken yerel yöneticilerin bu yıkımı engellemek yerine teşvik ettiği vurgulandı.

Açıklama şöyle:

''

Küresel iklim değişikliği ve kuraklık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve Malatya’da da etkisini iyice hissettiriyor ve bizler bunun farkındayız. Fakat bazı yerel yöneticilerimiz ekolojik sorunları görmezlikten geliyorlar. Madencilik faaliyetlerinin ne kadar masum olduğunu, istihdam adı altında yaşam alanlarına sahip çıkmaya çalışan ve mücadele veren halkımızı ikna etmeye çalışarak maden şirketlerinin karlarına kar katmalarına vesile oluyorlar. Vatandaşın yanında yer alacakları yerde ikircikli tavırları ile Malatya’nın ilçe ve köylerinde yeni madenler aramaları ve sondaj kuyuları vurulmasına adete seyirci kalıyorlar.

Burdan onlara soruyoruz.?

Bu seyirci tavrınızla, madenlerin aranması, sondajların vurulması, kireç ve taş ocaklarının açılması ve HES’ ler yapılması vasıtasıyla, paraya gözü doymaz şirketlerin yeşil Malatya’mızın o güzelim doğasını yok edeceğini bilmiyor musunuz?

Şirketlerin bölge halkına yalan vaatlerde bulıunduğu belirtilirken

Bizler biliyoruz ki şirketlerin bu tür vaatleri ülkenin diğer taraflarında yapılan maden arama ve sondaj kuyuları yapılırken hayata geçirilmemiştir. Bu tür söylemler ülkemizin başka yerlerinde yapılan taktiklerinin aynısıdır.
Tek kelime ile yalandır!

Bunu Erzincan İliç’te gördük. Maden şirketleri halka para dağıtıp daha sonra halkı kandırarak yaşam alanlarını yok ettiler. Ayrıca Bergama’da, Kaz Dağları’nda, Carattepe’de olmak üzere ülkenin her tarafında aynı taktiği gördük.

Onun için Malatya’nın tüm yerel yöneticileri başta olmak üzere tüm Malatya’nın sivil toplum kurumlarına, meslek odalarına, yöre derneklerine , sendikalarına, muhtarlarına ve yöre halkına çağrımızdır. Gelin hep birlikte Malatya’mızın o güzelim coğrafyasına sahip çıkalım. Çevre talanına dur diyelim.

Ranta talana değil, yaşam alanlarımıza sahip çıkalım. Suyumuza, havamıza, toprağımıza hep birlikte omuz omuza sahip çıkalım.
Her türlü madene hayır diyelim.

Malatya Çevre Platformu İstanbul Komisyonu Sözcüsü Hüseyin Çıplak''

Etiketler
Malatya Ağrı Maden