Tüketici Hakları Derneği'nden tek kullanımlık plastikler yasaklansın kampanyası

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, “Kullanıp Atılan Plastikler Yasaklansın” kampanyası başlattıklarını açıkladı.

Tüketici Hakları Derneği'nden tek kullanımlık plastikler yasaklansın kampanyası

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, AB ülkelerinde 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yasaklama kararı alınan kullanıp atılan plastiklerin Türkiye’de de yasaklanması ve tüketiciler tarafından kullanılmaması için “Kullanıp Atılan Plastikler Yasaklansın” kampanyası başlattıklarını açıkladı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazı yazarak istekte bulunduklarını ifade eden Çakar, “Bununla birlikte, tüketiciler tarafından da Cumhurbaşkanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanına kullanıp atılan plastiklerin yasaklanması için dilekçe göndermelerini sağlamaya çalışıyoruz. Kampanyamız ile kullanıp atılan plastiklerin üretiminin, tüketiminin, ithalatının ve ihracatının yasaklanmasını kastediyoruz” ifadelerini kullandı.

Zararlarını sıraladı

Çakar ayrıca tek kullanımlık plastiklerin zararlarını da açıkladı:

-Kullanıp atılan plastikler doğa katliamına neden oluyor.
-İnsan ve hayvan sağlığına zarar veriyor.
-Çevrede, doğada, akar sularda, nehirlerde, göllerde, denizlerde, toprakta yaşayan tüm canlılara ve biyoçeşitliliğe zarar veriyor. Söz konusu ortamların çeşitli şekillerde kirlenmesine neden oluyor.
-İnsanlarda kansere neden olabilen kullanıp atılan plastikler her yıl 1 milyar kuşun ve çeşitli hayvanların ölümüne neden oluyor.
-1 milyon deniz kuşu, kullanıp atılan plastik kirliliği nedeniyle ölüyor.
-Bu gidişle, denizlerde balıktan çok plastik olacak.
-Kullanıp atılan plastikler yediğimiz ve içtiğimiz gıdalara, soluduğumuz havaya zarar veriyor.
-Kullanıp atılan plastikler biyolojik olarak ayrışmıyor ve doğadaki çözünme süreci -400 yıldan daha uzun bir zaman alıyor. Bu sürecin sonunda da tam olarak çözünmüyor. Yalnızca mikro ve nano plastik denilen küçük küçük ve çok küçük parçalara ayrılıyor.