Millet bahçeleri rant projelerine yeşillik oldu

64 ilde toplam 36 milyon metrekarelik alanda ‘147 millet bahçesi’ yapılacak. ŞPO’nun rant bahçeleri olarak nitelendirdiği millet bahçeleri için milyonlarca lira harcanıyor.

Millet bahçeleri rant projelerine yeşillik oldu

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası’nın (ŞPO) ‘rant bahçeleri’ diye nitelendirdiği millet bahçesi projeleri için milyonlarca lira harcanmaya devam edilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2019 Yılı Faaliyet Raporu’nda yer alan bilgilere göre toplam 147 millet bahçesinin yapılması planlanıyor.

Bakanlığın faaliyet raporunda, “2019 yılında 34 ilde, toplam 20 milyon 212 bin metrekarelik alanda 60 adet millet bahçesine ilişkin çalışmalar başlatılmış. Toplamda ise 64 İlde 36 milyon 967 bin metrekarelik alanda 147 adet Millet Bahçesine ilişkin çalışmalara devam edilmekte. 91 ilde 81 milyon metrekare alanda millet bahçesi yapılması hedeflenmekte” ifadeleri yer aldı.

Çoğunluğu pazarlık yöntemiyle ‘adrese teslim’ ihale edilen, bazıları iktidara yakın müteahhitlerin konut projelerinin reklam unsuru olarak kullanılan millet bahçelerine, milyonlarca lira harcanıyor.

KENTLERİMİZ İÇİN BÜYÜK TEHDİT

Proje ilk olarak “her kente bir bahçe” olarak ortaya atıldı. Daha sonra neredeyse AKP’nin her rant inşaatının yanına yapılan bir bahçe projesi haline geldi.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; bu duruma tepki gösteren TMMOB Şehir Plancıları Odası, AKP’nin yerel seçimlerde halka sunulan seçim vaadi olduğuna dikkat çekerek, “Tartışılan millet bahçelerinin teker teker gün yüzüne çıkarken altındaki ilişki ağı kendini iyice belli etmeye başladı. Kentlerimiz için büyük tehdit halini alan bu projeler, önce yerel seçim sürecinde apar topar ihale edilmeye başlanmış, sonrasında yerelde yaşanan değişim sürecinin ve sermayeye verilen vaatlerin baskısı altında usulsüzce inşaatlarına başlandı. Şimdi ise tam da toplumun kentten çekildiği salgın sürecinde, inşaat çalışmalarına aktif bir şekilde devam edilmekte” açıklamasında bulundu.