VPN Sistemlerinin Güvenli Kullanım Açısından Avantajları

VPN, Virtual Private Network (Sanal özel ağ) teriminin kısaltılmış hâlidir.

VPN Sistemlerinin Güvenli Kullanım Açısından Avantajları

VPN nedir?

VPN, Virtual Private Network (Sanal özel ağ) teriminin kısaltılmış hâlidir. İnternete yerel ağ adresinden değil, başka bir IP numarası üzerinden bağlanılmasını sağlayan bir sistemdir. Bağlantıyı kriptolu bir hâle getirerek, bilgisayarın kimliğini gizler ve üçüncü şahısların takibini zorlaştırır.

Bu prensibin en yaygın uygulamalarından olan VPN yazılımları, belli bir lokasyonda engellenmiş bir web sitesine başka bir ülkenin IP adresi kullanılarak giriş yapılmasını sağlar.

VPN araçları kullanıcıya ne gibi faydalar sunar?

VPN programları genellikle anonim bir kullanım için tercih edilir. Bilhassa engellenen ve filtrelenen sitelere erişim için tercih edilen bu yazılımların kullanıcıya sunduğu tek avantaj anonimlik değildir. VPN yazılımları, güvenlik sorunlarını ciddi anlamda ortadan kaldırıyor ve internet bağlantısını dış tehditlere karşı güvenli kılıyor.

Standart bağlantıda karşılaşılan güvenlik açıkları nelerdir?

Geçtiğimiz yıllarda resmi kurumları ve özel kurumları hedef alan birçok siber saldırı düzenlendi. Ne yazık ki bu saldırılardan bazıları kimlik bilgilerinin, kişisel veri ve dokümanların çalınmasıyla, resmi sistemlerin zarar görmesiyle ve bunun getirdiği birçok olumsuz durumla sonuçlandı. Kişisel bilgisayarların, resmi ve özel kurumlara ait sistemlerin sahip olduğu güvenlik açıkları, büyük ölçüde internet bağlantısının şifrelenmemesinden kaynaklanıyor.

Herhangi bir cihazın IP adresi üzerinden lokasyon bilgisini, kişisel bilgileri hatta ev adresini dâhi bulmak mümkün. Bu durum, standart bağlantıyı güvensiz kılıyor ve saldırılara açık hâle getiriyor. Ancak VPN bağlantısı kullanarak bu güvenlik açıklarını kapatmak mümkün.

VPN sistemleri güvenlik açıklarını kapatır mı?

Günümüzde birçok banka, müşterilerine online işlemlerini VPN yazılımları ile yapmalarını tavsiye etmektedir. Diğer yandan, üniversiteler ve büyük şirketler, uzaktan bağlantı gerektiren durumlarda güvenlik açıklarını kapatmak için VPN kullanımını şart koşmaktadır. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin öğrenciler ve akademik personel için için sunduğu Akademik Erişim hizmeti buna örnek gösterilebilir.

Belirtildiği gibi, VPN yazılımları çıkış yapılan IP adresini gizleyerek, başka bir lokasyon ve adres üzerinden bağlantı sağlar. Bağlantı bilgilerini ve IP adresine bağlı verileri gizleyerek, bu adres üzerinden yürütülen aktivitelerin üçüncü şahıslar tarafından izlenmesini engeller. Bu bakımdan, standart internet bağlantısının sahip olduğu güvenlik açıklarını büyük ölçüde kapatır.

VPN kullanıcıları tamamen güvende midir?

Sistemin sağladığı güvenlik, büyük ölçüde kullanılan yazılımlar bağlı. Ücretli ya da ücretsiz olarak kullanılabilen birçok yazılım bulunuyor ancak hepsinin eşit derecede güvenilir olduğunu söylemek mümkün değil. Hatta, bazılarının kişisel verileri korumak şöyle dursun, bağlantıyı zayıflatarak tehditlere açık hâle getirdiğini söyleyebiliriz. Diğer yandan, cihaz üzerinde yapılan aktiviteyi kaydeden, reklam ve kimlik hırsızlığı amacıyla veri toplayan birçok VPN programı da bulunuyor. Dolayısıyla, rastgele bir VPN hizmetini kullanarak tam anlamıyla bir güvenlik sağlamak mümkün değil. Kullanılan VPN yazılımının güvenilirliği, kullandığı teknoloji ve kullanıcı verisi konusundaki hassasiyeti de oldukça önemli.

İyi bir VPN yazılımında olması gereken özellikler nelerdir?
Öncelikle, kullanılan yazılımın veri gizliliğine saygı duyması önemlidir. Kişisel web aktivitesini kaydeden ve trafik analizi yapan bir VPN programı kullanıldığında, güvenlikten bahsetmek mümkün olmayacaktır. Ücretsiz VPN yazılımlarının önemli bir kısmı, kullanıcının reklam görüntülemesini sağlayarak para kazanır, bu da kişisel verilerin kaydını ve analizini gerektirir. Dolayısıyla, ücretsiz VPN yazılımlarına karşı temkinli davranmak doğru olacaktır.

İyi bir VPN programı %100 anonimlik sağlamalı, IP adresini ve aktiviteleri tamamen gizlemelidir. Ayrıca, bazı VPN yazılımlarının belli başlı sitelere erişimde problem sağladığı ve sunucular tarafından riskli olarak görüldüğü de biliniyor. Dolayısıyla, kullandığınız VPN yazılımının anonimlik sağlaması önemlidir. Ancak anonimliğin sunucular tarafından zararlı aktivite olarak algılanmamasına da dikkat etmeniz gerekiyor.

Etiketler
VPN