Bilim insanları araştırdı: Sabahları kahvenin yanında içilen sigara neden daha çok keyif veriyor?

Sigara tiryakilerinin vazgeçilmezlerinden olan sabah sigarasının yanında kahve içme alışkanlığının arkasında yatan sebebi Florida Üniversitesi'ndeki araştırmacılar buldu.

Bilim insanları araştırdı: Sabahları kahvenin yanında içilen sigara neden daha çok keyif veriyor?

Dünyanın en çok bağımlılık yapan maddeleri arasında yer alan sigara hem maddi hem de fiziksel anlamda kullanıcılarını büyük zarara uğratıyor. Genç yaşlarda akciğer kanserinden tutun da Koah hastalığına kadar giden bu illet, her gün yüzlerce kişinin ölümüne neden oluyor.

Bir diğer yandan sigaradan daha çok bağımlılık yapan kahve ise genellikle tiryakiler tarafından sigaranın en yakın dostu olarak görülüyor. Özellikle sabahları uyanan sigara tiryakileri, kahve ile içilen sigaranın güne en iyi başlama şekli olduğunu düşünüyor. Peki bu düşünce sadece bir algı mı yoksa bilimsel bir dayanağı var mı?

Webtekno'da yer alan habere göre, Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından fonlanan ve Florida Üniversitesi Tıp Fakültesindeki araştırmacılar tarafından düzenlenen bu araştırmada, kahve ve sigaranın arasındaki yakın ilişki araştırıldı. Araştırma sonuçlarına göre bu iki bağımlılık yapıcı maddenin içindeki bazı bileşenler, kahve ve sigaranın teknik olarak “birbirlerini beslemesini” sağlıyor. Araştırmanın başındaki isim olan Roger L. Papke, kahvenin içinde bulunan n-MP ve kolin isimli iki molekülün özellikle beyinde nikotin krizini etkileyen iki reseptöre doğrudan etki ettiğini tespit etti.

Bu iki molekül, sabahları içilen kahvenin nikotin krizini azalttığını ve bu nedenle kahveyle içilen sigaranın “daha doyurucu ve mutluluk verici” hissettirdiği tespit edildi. Gece boyunca uykudaki bireyler, nikotin alamadıkları için genellikle sabahları bu reseptörler uyanır uyanmaz alarm vermeye ve bireyi sigara içemeye teşvik eder. Kahvedeki moleküllerin reseptörleri beslemesi sayesinde kahveyle sigara içen kullanıcılar sabahları nikotin ihtiyaçlarını daha iyi giderdikleri için genellikle sabahları bir fincan kahveyi sigara kadar önemli görüyor.

Etiketler
Sigara Üniversite